Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je vlees laat drogen dan gaat het toch schimmelen? Waarom is dat dan niet schadelijk als je het eet?

In een tv programma zag ik drogend vlees en het leek wel beschimmeld maar dat moet dan toch schadelijk zijn als je het eet?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Het kan ook zout zijn wat je ziet en geen schimmel.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Vlees dat beschimmeld kan wėl schadelijk zijn. Dus het is niet juist aan te nemen dat beschimmeld vlees onschadelijk is.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Vlees kan bederven door de inwerking van micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Deze organismen kunnen alleen leven in de omgeving van vocht. Door (nagenoeg) alle water uit voedingsmiddelen te onttrekken, ontstaat een omgeving waarin micro-organismen niet kunnen leven, en zal het vlees niet bederven. Het is niet nodig om alle vocht uit een voedingsmiddel te onttrekken; als het vochtgehalte wordt verlaagd tot minder dan 35% dan kunnen de meeste bacteriën zich er al niet meer vermenigvuldigen; bij een vochtgehalte van minder dan 15% is het meestal ook voldoende om alle schimmelgroei te blokkeren. Dit komt doordat het gehalte aan zouten en suikers bij het drogingsproces sterk toeneemt, waardoor de osmotische waarde zo hoog wordt dat micro-organismen hierin niet kunnen functioneren.

De methode die van oudsher wordt gebruikt voor het drogen, is drogen in de zon en wind. Andere methoden zijn door het toevoegen van hitte door drogen boven een vuur of elektrisch drogen.
Hoe hoger de temperatuur is tijdens het drogen, des te sneller het droogproces verloopt. De snelheid van het droogproces kan sterk uiteenlopen, afhankelijk van de soort en grootte van het te drogen vlees en de gebruikte temperatuur.
(Lees meer...)
SimonV
11 jaar geleden
Micro-organismen (bacteriën en schimmels) hebben water nodig om te kunnen groeien. Wanneer je een product droogt zorg je er dus voor dat het vochtpercentage wordt verlaagt. Dit gebeurt tegenwoordig meestal in een gecontroleerde omgeving waardoor er ook geen micro-organismen aanwezig zijn.
Het lage vochtpercentage zorgt er dus voor dat de micro-organismen niet kunnen groeien, en kan gedroogd vlees ook niet beschimmelen. Toch zijn er altijd m.o.'s die wel kunnen groeien bij een laag vochtgehalte, mits deze ermee in aanraking komt. Laat een gedroogd product dan ook niet zomaar ergens op tafel liggen, maar berg het netjes op.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing