Wat veroorzaakt bedorven melk?

Ik drink nooit een glas of beker van het spul. Ik gebruik het alleen in de thee. Ik koop altijd een halve liter. Nu is het vreemde dat ik soms wel een week met een halve liter doe, maar dat het ook voorkomt dat de melk al na een dag of drie geschift is. Waar ligt dat nou aan? Ik verander nooit iets aan de temperatuur in de koelkast. Verspreiden ander zaken in de koelkast stofjes die een bedervende werking op melk hebben en zo ja, wat zijn die stofjes en waardoor worden ze verspreid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Melk valt onder de categorie bederfelijke goederen, net als zoveel voedingsproducten. Eer dat het pak melk de weg vind naar uw koelkast heeft het al een lange weg achter de rug. Maar het bederf begint al zodra het de fabriek verlaat ( sterker nog, eigenlijk al bij de boer ). Maar wat heeft dat nu met uw pak melk te maken? Simpel, het aantal bacteriën zijn nooit gelijk, ook al proberen ze het in de fabriek het tot het minimum te beperken, helemaal bacterievrij zal het nooit worden. Deze bacteriën gedijen sneller zodra het product warmer begint te worden. Hoe langer het pak blootgesteld word hoe sneller het proces begint. Het proces van bederf kan je trouwens niet stoppen, alleen maar door koelen vertragen. ( tenzij je andere middelen gaat gebruiken ). Uw pak melk wordt in het ideale geval gekoeld geladen en in een koelwagen afgeleverd bij de winkelier, waar deze de pakken zo snel mogelijk wegwerkt in zijn koeling. Maar helaas gebeurt het ook wel eens anders. De melkpakken worden helaas ook wel eens vanuit de wagen weggezet en op een later tijdstip door de winkelier in de koeling gezet.....................dus de pakken raken opgewarmd. Datzelfde gebeurt ook als u het pak uit de koeling haalt, deze bij de kassa afrekent en achter in uw wagen legt. In het ergste geval gaat u nog even vrolijk de stad in. Dit zijn allemaal kritische momenten, hoe onnozel het ook mag lijken. Maar deze momenten van opwarming zorgt wel voor het versnellen van de bacteriegroei in uw product. De conditie van uw melk wordt door de fabrikant gegarandeerd, zo ook door de vervoerder, maar de handeling maakt dat de pakken melk eerder of later bederven. Maar wat het meest onderschat wordt is dat men na het boodschappen halen nog "even" langs andere winkels gaan. Nu is dat in de vrieskou natuurlijk minder snel een ramp dan als de zon er met 30 graden op je kofferbak schijnt.........want dan kan het heel snel gaan. Maar onderschat niet de bacteriën die op de rand van zo'n pak ontstaan. Even met de snappert een slok uit zo'n pak drinken en er zitten weer een lading van die beestjes extra in het pak. Immers uw speeksel bevat ook bacteriën en die vinden op die manier met alle gemak hun weg in uw product. Allemaal van die pietluttige zaken waar je amper bij nadenkt. Maar die wel degelijk van invloed zijn op uw product.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100