Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je fruit in glas invriezen?

We hebben nl. veel bessen geplukt.

Toegevoegd na 10 minuten:
We willen ze ook in z'n geheel invriezen, losse bessen dus en niet eerst verwerkt tot sap.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ritsuka
12 jaar geleden
Wat voor glas, een dichte pot?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ja, zo'n potje waar eerst (bio)maiskorrels in zaten, uit de supermarkt.
Ritsuka
12 jaar geleden
Ik zou eerder kiezen voor een diepvries tupperware bakje, iets wat je invriest zet uit, glas gaat kapot
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Diepvrieszakjes kopen bij de supermarkt.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Tja, dat is eigenlijk het "probleem", die is hier vandaag niet open :)
We gaan het voorzichtig proberen: eerst zonder deksel en later deksel erop. En een deel met deksel erop. Kijken wat er gebeurt.
Ritsuka
12 jaar geleden
Niet te vol stoppen in elk geval, dan knappen de potjes
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Heb je geen leeg plastic bakje van ijs of zo iets??
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als je het in glas doet, zou ik het niet te vol stoppen. Dan heeft het vocht nog ruimte om uit te zetten. Beter is - zoals al aangegeven - een zakje of plastic bakje. Oude plastic bakken van ijs of van de chinees doen het dan heel goed.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De beste methode om los klein fruit als aalbessen in te vriezen juist omdat je de vruchtjes heel wilt houden, is om ze in een diep bord naast elkaar te leggen (als het er niet teveel zijn) en het bord zo'n paar uur op de invriesstand in de vriezer te zetten.
Zijn het er erg veel dan kan je ze bijv. op een bakblik of andere vorm invriezen. Het gaat er namelijk om dat ze in hun geheel hard worden en bevriezen. Als ze na een uur of 4 hard bevroren zijn, kan je ze heel goed in een zip-lock diepvrieszak over strooien.
Druk de sluiting dicht tot op een klein hoekje en zuig de meeste lucht er even uit met je mond, snel dichtdoen en in de vriezer ermee. Het voordeel is bij deze methode dat de bessen niet als een klont aan elkaar vastvriezen en je doordat de zak steeds makkelijk geopend/gesloten kan worden, steeds zoveel bessen als je gebruiken wilt zo los eruit kunt strooien. De zak kan je dan weer afsluiten en de rest zo verder in de vriezer bewaren. Op deze manier kan je op een goede manier het meeste klein fruit goed invriezen, ook aardbeien kan je dan heel en los houden en dat is vooral handig als je er maar een nodig hebt ter decoratie van iets.
Je hoeft alleen af en toe als je de vriezer toch opent, de zak even doorschudden (kneden) om het fruit los te houden.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Je kunt ook glazen diepvriesbakjes kopen, dus glas kan wel. Meestal hebben deze bakjes een kunststof deksel waardoor je zoveel mogelijk lucht er nog uit kunt drukken als je ze afsluit. Het is namelijk de zuurstof die zorgt voor de vorming van ijskristallen.
De bakjes mag je nooit helemaal vullen anders vervormen de deksels.
Een schroefdeksel is daarom minder geschikt omdat je zo'n pot ook nooit helemaal mag vullen als je invriest. De bessen zullen uitzetten en de druk op de deksel kan hem laten ploffen zodat hij vervormd en losraakt. Het glas zal het wel houden.
Het nadeel zal zijn dat de bessen tot een vaste klont zullen samen vriezen. Daarom kan je ze beter los invriezen. Om te weten hoe je dat doet kijk dan bij de reacties boven bij de vraag.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik heb de schroefdeksels er inderdaad afgehaald en zo ingevroren. Tot nu toe is er nog geen glas kapot. En ja, die bessen zullen misschien wel aan elkaar zitten, maar dat is dan weer een leermoment voor de volgende keer :)

Andere antwoorden (2)

In glas kan men heel weinig invriezen, vocht zet tijdens het invriezen uit waardoor het glas breekt.

Toegevoegd na 22 uur:
Bessen bestaan voor tenminste voor 75% uit vocht, je hoeft het dus niet uit te persen, het zet toch wel uit.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je moet het in diepvrieszakken invriezen. Die zijn daarvoor. Glas knapt weet ik uit ervaring omdat de inhoud (water) uitzet bij bevriezen. Gisteren toevallig ingevroren fruit verwerkt, zag er nog perfect uit en smaakt goed toen we er jam van gemaakt hadden. En met diepvrieszakken kun je ook veel beter stapelen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing