Op welke manier bederft yoghurt?

Ik heb vanochtend een lekkere bak yoghurt gegeten. Gewone volle yoghurt uit een kartonnen literpak.

De yoghurt was houdbaar tot 20 juni, dus meer dan twee weken geleden. Al snel na aankoop, ergens in de eerste helft van juni, heb ik het pak geopend (normaal eet ik zo'n pak binnen een week leeg, maar dat is nu dus niet gebeurd). Al die tijd heeft het geopende pak wel in de koelkast gestaan, en zo af en toe heb ik een bakje yoghurt genomen.

De yoghurt rook en smaakte nog prima. Maar ja, wel 15 dagen over de houdbaarheidsdatum heen, in een al lang geopend pak...

Op welke manier bederft yoghurt eigenlijk? En hoe merk je dat de yoghurt oneetbaar is geworden?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

yoghurt is natuurlijk al zuur van zichzelf. Maar er kan altijd een schimmel in komen die daar niet bedoeld is (vuile lepel bijvoorbeeld) maar die de omgeving toch prettig vindt om door te groeien. Als yoghurt echt bedorven is dan ruik je dat wel, je ziet het aan de structuur, die anders is dan normaal, en je proeft het

De t.h.t. Datum is slechts een richtlijn. Het wil dus niet zeggen dat iets ook echt bedorven is. Er zijn meerdere factoren waardoor iets bederft. Het heeft allemaal te maken met bacterien en de omstandigheid waarin ze het beste vermenigvuldigen. Temperatuur is een belangrijke factor voor bederf, Bacterien vermenigvuldigen sneller als het warm is. Dat wil dus zeggen als het pak yoghurt buiten de koelkast zou hebben gestaan, Zou de yoghurt nog eerder bederven dan de t.h.t. Datum aangeeft. En andersom als de yoghurt goed koud is geleven, hebben De bacterien minder snel kunnen vermenigvuldigen en is de yoghurt dus nog goed nadat de t.h.t. Verlopen is.

Op de lange(re) duur zie je wel dat zodra je yoghurt 'uitschenkt' in een mok of beter nog in een glas, dat het deels waterig en deels lobbiger wordt. Maar kan je dit nog steeds wel "bederf" noemen of valt het deels ook wel onder fermenteren en is het dan nog steeds wel te consumeren? Zodra je roert mengen beide substanties zich en ook de smaak is dan niet echt heel erg anders zoals met vele andere producten wel. Zelf heb ik ooit eens van lang-over-datum (oke ben wel slechtziend) eens een Tzatziki gemaakt als bijgerecht en volgens mijn gasten was het die keer nog veel lekkerder dan ooit! :) (niemand werd er dus ook ziek van!) Hier is nog een site waar je best veel interessante info kan vinden over onze "smaakvoorkeur"en herkennen van bekende producten. http://www.kennislink.nl/publicaties/het-genot-van-bederf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100