(Gemarineerde) kipfilet bewaren, beter luchtdicht?

Ik heb gisteren kipfilet gemarineerd (satemarinade). Ik heb deze vervolgens aan stokjes in de koelkast gelegd. Hoe lang kan ik dit bewaren (dus nog steeds rauw)? Net zolang als op de verpakking van de kip stond? Of langer? Ik heb ook een 'vacuvin marinator' (of vlees te marineren). Hierin zou ik ze luchtdicht in de koelkast kunnen bewaren, is dit beter dan gewoon afdekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het algemeen (uitzonderingen buiten gelaten) voedsel kan altijd beter in een luchtdichte verpakking of recipiënt bewaard worden. Dus ook kip, al dan niet gemarineerd. Wat je hiermee bereikt is sowieso dat het product niet uitdroogt, dat er geen vreemde smaken opgenomen worden (of andersom: afgegeven worden aan de rest van de spullen in je koelkast), dat het product minder oxideert (hierdoor worden de vetten ongezonder, de kleur minder mooi en de smaak ranzig), en dat de houdbaarheid langer wordt, zeker als je een systeem hebt om het product te vacumeren. Kip in een normale supermarkt verpakking kan onder een beschermende atmosfeer verpakt zijn. Check even het etiket, en als dat zo is, dan moet je rekening houden met een kortere houdbaarheid eenmaal uit de doos. Als er geen sprake is van een beschermende atmosfeer, dan is het openen van de verpakking niet direct van invloed op de houdbaarheid, mits het product koud blijft, en je hygiënisch ermee omgaat. Vergeet niet dat je handen, messen, aanrecht, enz. een bron van besmetting kan zijn, en als je de kip in kleine stukken snijdt, dan zal automatisch sneller bederven vanwege de grotere oppervlakte. Marineren kan de houdbaarheid verlengen of juist verkorten, afhankelijk van je marinade. Een niet al te vette, vochtige, eiwitrijk marinade zal leiden tot een kortere houdbaarheid, maar een marinade die heel zuur, zout of vet is (b.v. een marinade op basis van sojasaus, limoensap en een beetje ketchup) zal de groei van bacteriën juist afremmen. Een marinade met yoghurt is ook gunstig, want de vele levende bacteriën in de yoghurt concurreren met de bederf bacteriën. In ieder geval, zelfs als je een hele zure marinade gebruikt, zou ik nooit de oorspronkelijke THT van het vlees overschrijden, dat is een onnodig risico. Ik heb mijn twijfels over de effectiviteit van zo'n 'vacuum marinator'. Ik begrijp wel het principe, maar of het helpt om de marinade sneller in het vlees te laten trekken... dat weet ik niet zo zeker. Wat wel zeker is, is dat onder vacuüm zal je vlees langer houdbaar blijven dan zonder vacuüm, zeker 1-2 extra dagen als je kip kraakvers was. Eet smakelijk!!

Hoe beter verpakt hoe minder gevaar er is. Maar denk niet alleen aan de besmetting van het kippenvlees maar denk ook aan het feit dat de bacteriën van het kippenvlees ook kunnen overstappen op andere artikelen in je koelkast.

Aangezien de verpakking geopend is zou ik niet meer de houdbaarheids datum aanhouden . Zeker met kip dient men zeer voorzichtig te zijn Beter was om de sate direct in te vriezen

Bewaar in elk geval gemarineerde kip niet langer dan 2 dagen. Rundvlees kan gemarineerd tot 5 dagen bewaard blijven maar kip niet! Bewaar gemarineerd vlees ook altijd op 4 graden C. of minder en hooguit 7 graden C. De houdbaarheidsdatum op de verpakking telt niet meer. Deze kip was onder beschermende omstandigheden verpakt en die zijn onderbroken doordat je de verpakking hebt geopend. Zodra je dit doet, komen er al bacteriën bij. Als je ze niet binnen 2 dagen kunt of wilt consumeren, vries het dan in of maak het vast gaar in de magnetron. Gaar vlees kan je 1 dag langer bewaren. Nu heb je als ik het goed begrijp zo'n vacu-vin? Is wél lekker om gemarineerd vlees in te bewaren. Doordat je alle lucht eruittrekt, gaan de poriën van de kip open staan en nemen ze de smaken nog beter op. Het is een feit dat bacteriën in een zuurstofarme omgeving minder groeien en je kunt het dan ook beter vacuümeren. Dan kan het vlees best nog wat langer dan 2 dagen bewaard blijven. Als je te laat bent met vacuümeren dan zal je het al snel ruiken en voelen. Het is dan plakkerig vlees geworden. Bij twijfel, het zekere voor het onzekere nemen en weg ermee. Maar zoals gezegd, mits goed koud bewaard is het een veilige marche om 2 dagen aan te houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100