waar komt de suiker vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Uit suikerriet (de rietsuiker) en uit suikerbieten.

De suiker ontstaat uit een raffinage proces met suikerbieten en/of suikerpalm. Toegevoegd na 3 minuten: Suikers kunnen ook uit koolhydraten voortkomen. Koolhydraten kunnen in je lichaam worden omgezet tot suikers.

Ik ga er van uit dat wat in je vraag bedoelt is 'tafelsuiker', want zoals je wellicht weet zijn er meerdere soorten suiker in chemische zin: glucose, fructose, lactose, enz. 'Suiker' oftewel tafelsuiker, dus de meest gangbare variant van suiker, heeft de chemische naam "sacharose" of "sucrose" en is een disacharide bestaande uit één molecuul glucose en één molecuul fructose. In het verleden (eeuwen geleden) was pure suiker erg kostbaar, en moest men het doen met geconcentreerde vruchtensappen of honing om voedsel zoet te maken. Tegenwoordig kan suiker gewonnen worden uit meerdere grondstoffen en met verschillende methodes. Zie hier de meest belangrijke: - De meest traditionele manier om suiker te produceren is op basis van suikerriet. De riet wordt eerst gecrusht en gekookt, en de sap die ontstaat ondergaat een aantal processen (inkoken, filteren, raffineren) waarna suikerriet ontstaat. Afhankelijk van wat voor processen toegepast worden, krijg je bruine of witte suiker. - Sinds enkele decennia, en zeker in Europa, wordt er veel meer suiker gewonnen uit suikerbieten dan uit suikerriet. Het proces is in alle opzichten vergelijkbaar (oogsten, crushen, koken, filteren, inkoken...), maar bruine suiker kan niet met deze methode worden verkregen, omdat biet de specifieke kleur- en smaakstoffen van de riet mist. - Steeds meer, en zeker voor industriële toepassingen, wordt er suiker verkregen via enzymatische methodes met zetmeel als grondstof. Zetmeel zijn lange ketens van koolhydraten die tot eenvoudige suikers afgebroken kunnen worden met behulp van enzymen. De zetmeel komt van maïs, tarwe of andere granen. De granen worden dan gemalen en verwerkt in speciale installaties, en met behulp van enzymen krijgt men diverse soorten suikers, waaronder ook sacharose (lees: tafelsuiker) Leuk om te weten: als de maïs die gebruikt wordt om suiker ervan te maken genetisch gemodificeerde maïs is, dan moet ook de suiker als 'GMO' worden geëtiketteerd. Daarnaast heb je ook veel andere soorten suikers die je kan krijgen uit andere bronnen en met andere methodes, maar ik heb me beperkt tot je concrete vraag. Zie verder de link voor wat meer technische details over het proces van raffinage van suiker.

Bronnen:
http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsm...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100