Is het gezond om de melkwei die ontstaat bij het zelf kaas maken op te drinken i.p.v. weg te gooien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar sta je niet meteen bij stil, maar het is eigenlijk heel logisch: wei is niet anders dan wat er van de melk overblijft na het maken van kaas, dus net zo gezond als de melk die je drinkt. Een wiskundige zou een vergelijking hiervan kunnen maken: melk + stremsel = kaas + wei Dus het antwoord is "ja", wei is net zo gezond als de melk waar het vandaan komt, en het is in feite jammer om het weg te doen. in de wei zitten veel van de melksuikers (voornamelijk lactose), een deel van de eiwitten (het is voornamelijk de caseïne die in het kaas blijft), een klein beetje vet (het meeste vet blijft achter in de kaas), en een heel wat wateroplosbare stoffen: vitamines, mineralen, aminozuren en peptiden... Met name de samenstelling van de eiwitten is zó goed dat je zou alleen wei als enige bron van eiwitten je hele leven lang kunnen gebruiken. Een beetje saai, ik raad het je niet aan, maar theoretisch gezien kan het wel... (^_°) Maar... let op! Juist omdat wei zo'n ongelofelijk goede bron van voedingsstoffen is, zal het heel erg snel bederven en oxideren, dus het is maar zeer beperkt houdbaar. Wei moet je of heel snel consumeren (vrijwel direct na het maken van je kaas), of anders meteen koelen waarna het maximaal 1-2 dagen goed zal blijven, maar écht niet langer. Plan B is om de wei te koken, en dan krijg je een ander product, want de eiwitten zullen dan stollen en dat is de basis voor het maken van met name ricotta en andere speciale soorten kaas (ik denk dat ze in Zweden ook iets bijzonders hiermee maken, maar ik ben nu de naam van het product kwijt) Uit de wei die in gigantische hoeveelheden ontstaat in de kaasindustrie, worden talloze producten gemaakt: medicijnen, voedingssupplementen, vitamines, speciale voeding voor mensen met tekorten of die moeite hebben met verteren (b.v. sondevoeding) Mensen die grote spierballen willen krijgen verorberen enorme hoeveelheden supplementen op basis van wei (vaak met de Engelse aanduiding 'whey protein') Dus ja... wat wil je nog meer weten? Niet weggooien, maar drinken! Eet smakelijk!! ... en trouwens, heel knap dat je zelf kaas maakt...

Als je het weg gooit is dat eeuwig zonde . Het is namelijk hartstikke gezond. Melkwei in de winkel is duur. Dus gooi het niet weg.

Een heleboel voedingsstoffen die normaal gesproken in melk voorkomen, blijven achter in de melkwei. Het vet is er grotendeels uit (dat gebruik je voor je kaas). Dus als jij gelooft dat melk een gezond product is, dan is melkwei dat ook. Drink het gerust op. Wetenschappelijk is er niet veel onderbouwing voor de heilzame werking van melkwei, behalve dan dat er hoge concentraties essentiële aminozuren in zitten en weinig vet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100