wat is de invloed van frans eten op nederland?

Weet jij het antwoord?

/2500

Frankrijk. Geen land staat zo bekend om zijn culinaire hoogstandjes als dit Zuid-Europese land. Befaamd om de wijnen, kaas en verfijnde gerechten. Haute cuisine is niet voor niets een Franse term! De invloed van de Franse keuken op Westerse cuisine is zelfs zo invloedrijk en gewaardeerd dat het in 2010 op UNESCO′s lijst voor cultureel erfgoed is komen te staan.

In de Middeleeuwen hield de Franse aristocratie geregeld grote schranspartijen. Men gebruikte elkaars bestek of de handen en at van grote schalen. Gerechten gingen vergezeld van dikke, kruidige sauzen. Men kende al het gebruik van een -alweer zo′n Franse term- dessert. Gekruide bonbons van suiker en honing, kazen en zoete wijn. Men was voor verse ingrediënten afhankelijk van de seizoenen. De zomer en herfst waren tijden van overvloed aan groenten, noten, granen en fruit. Aan het begin van de winter werd vee geslacht. Rundvlees werd gezouten, varkensvlees werd vervolgens ook nog gerookt. Groenten werden in zout water ingemaakt. Andere groenten, noten en fruit werden in honingwater gekookt om ze zo lang te kunnen bewaren. Men onderhield tuintjes om verse kruiden te kunnen kweken. Specerijen waren hooggeprijsd. Wanneer men het zich kon veroorloven werden specerijen zoals kaneel, peper, nootmuskaat, foelie en laos gebruikt bij het koken. Men hechtte veel waarden aan de presentatie van voedsel. Bladgoud en bladzilver werden gebruikt om een glanzend laagje te creëren. Een gerecht kon er uitzien als een kasteel. Misschien wel het meest indrukwekkende gerecht was een geroosterde zwaan of pauw, die in zijn eigen, gevederde huid werd teruggeplaatst In de 18e eeuw verschoof het centrum van culturele en economische activiteit naar Parijs. De Haute Cuisine deed zijn intrede. Er werden nieuwe ingrediënten meegenomen uit verre landen. Voorbeelden hiervan zijn sperziebonen, tomaten en rode peper. Er zijn naslagwerken bewaard gebleven van grote meesters, waarin recepten voor ragout en bouillon worden uiteengezet. Gerechten werden steeds lichter en verfijnder, smaken steeds uitgebalanceerder en de bereiding steeds complexer. Aan het eind van de vorige eeuw kwam een nieuwe stroming in de Franse keuken in opmars, de Nouvelle Cuisine. Deze stroming verwierp de overmatig ingewikkelde bereidingstechnieken van de haute cuisine. De nadruk werd op verse, liefst lokale, ingrediënten gelegd. Kooktijden van veel ingrediënten werden ingekort, net als de menu′s. Chefs werden en worden aangemoedigd om nieuwe combinaties en nieuwe gerechten te bedenken. De Franse keuken gebruikt graag groene kruiden. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld dille, dragon, laurier, peterselie en rozemarijn. Ook knoflook, witte peper en zwarte peper worden veelvuldig gebruikt. Verder in de reacties.

Bronnen:
www.kruidenthuis.nl.
www.smulweb.nl › Artikelen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100