Is het vlees/gevogelte bij de slager, en de vis bij de visboer vanuit voedselveiligheid en gezondheid gezien veiliger dan bij de supermarkt?

Mijn vrouw en ik hebben dit weekend een voedselvergiftiging opgelopen. Wij denken dat het van de shoarma komt van de c1000. Het was shoarma in de aanbieding, de datum was nog goed. Mijn vrouw vond de shoarma bij het bakken er wel veel roder uitzien dan normaal.

Ik lees op het internet veel gekke verhalen over hoe de c1000 met vlees omgaat. Invriezen, ontdooien, water toevoegen etc. etc. Ook veel verhalen van mensen die ziek zijn geworden na het eten van supermarktvlees.

Vandaar bovengestelde vraag. Ben benieuwd!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe is de in- en externe controle op voedingsmiddelen bij alle soorten winkels heel streng. Iedere dag wordt er intern gecontroleerd op de uiterste verkoopdata en desnoods uit de schappen verwijderd. Ook de controle door de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), speciaal voor vlees is ook wekelijks. Dat er gerommeld wordt met vlees, is vrijwel uitgesloten. Indien dit aan het licht komt, zal de NVWA direct ingrijpen. Spannende verhalen worden graag verteld, maar halen de waarheid vaak niet. Heb je er wel eens aan gedacht ,hoe vaak en lang boodschappen achter in de auto liggen of thuis langere tijd buiten de koeling liggen. Ook bereidingen en gaartijden zijn belangrijk. Dit zijn enkele oorzaken die een eventuele voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Zijn deze uitgesloten, zou de bron uit de winkel kunnen komen, ( niets is tenslotte uitgesloten) en is het verstandig om er daar melding van te maken.

Daar kan ik volmondig ja op zeggen. Ook al is er strenge controle van de VWA bij sommige supermarkten gaan ze niet goed om met de verse producten. Dat komt vooral omdat het personeel van zo,n supermarkt geen of weinig kennis in huis heeft aangaande het product. Zo zie je vaak dat personeel met appels gooit terwijl dat fruit als eieren behandeld moet worden. Heb zelf een keer gezien dat er aflekvocht in een schaaltje lag onder "verse"visfile wat funest is voor de houdbaarheid, wat overigens komt omdat ze dat ontdooit hebben. Als je echt goed spul wil moet je naar de specialist.

De verschillen tussen supermarkt- en slagersvlees zijn: * Er staat een uiterste houdbaarheidsdatum op bij de supermarkt en niet bij de slager; * Slagers pakken geld aan met handen die ook het vlees in de verpakking stoppen; * Bij de slager valt er wel eens een muntje in de toonbank met vlees; * Slagers hebben geen haarnetjes op terwijl dat wel verplicht is bij de inpakkerijen van supermarkten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100