Wat zit er in het vocht van kwark?

Als je kwark na het openmaken terug in de koelkast zet, komt er een laagje vocht op te staan. Wat is dit en wat zit er precies in?

Ik wou het eerder weggooien, omdat het vocht voor die zure smaak zorgt, maar gooi ik daarmee dan ook 'belangrijke' stoffen weg? Zoals eiwit of iets dergelijks?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is water. Of althans : water met wat opgeloste melkbestanddelen (melkwei) dat ontstaat doordat het melkproduct in kwestie zich een beetje scheidt. . Je kunt het er gewoon weer doorheen roeren ; kan geen enkel kwaad. Het is inderdaad wat zurig, maar dat is juist wat voor de zurige smaak in yoghurt, kwark en karnemelk zorgt, en geenszins een vorm van (ongezond) bederf. En ja, melkwei is zeer gezond en bevat belangrijke stoffen - vooral zuren en vitaminen - die goed voor je zijn. Liever niet weggooien dus.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wei_%28zuivel%29

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100