Wat je ruikt zij inderdaad de resten van het houtvat waarop de Whisky gerijpt heeft. Vele Whisky's rijpen in oude sherry vaten dicht aan de kust. Hierdoor krijgen ze een rokerige en ziltige geur, smaak en kleur mee.
Daar een goede Whisky uit minimaal 40% alcohol bestaat zul je zien dat dit goedje snel verdampt. Alcohol is een zeer vluchtig goedje.
Doordat er gebruikte houten vaten de geur, smaak en kleur afgeven aan de Whisky kun je je wellicht voorstellen dat deze "afscheiding" zich als een soort stroop aan de wand van je glas hechten. Als je eenmaal je glas leeg hebt en het restant van aclohol en water is ook verdampt dan blijft dit over/achter en dat brengt deze overheerlijke rokerige geur met zich mee.
Wist je dat je deze geur eerder naar boven kan halen als je in een echt Whisky glas (tulp vorm) een twee tot drietal plat water doet en je glas vervolgens even afdekt met een speciaal voor deze glazen verkrijgbare afdek glaasje.
Het platte water maakt het vastzittende aroma los en dit stijgt op. Het wordt tegen gehouden door het glaasje en zodra je het er vanaf haalt stijgt het aroma op en ruik je de vaten, zee, bloemen etc.
Let wel; bij een blend Whisky is dit veel minder het geval. Met Blend (gemikst) bedoel ik de Johnny Walkers, Jameson etc. Echt goed ruik je het pas bij een Single Malt zoals Talisker, Lagavulin of Laphroaig. (drie van mijn favorieten).