Bij koffiemelk vooraf opschenken is zuiniger dan na de koffie inschenken, hoe kan dat?

Ik heb gemerkt dat als ik vooraf koffiemelk inschenk en daarna de (zwarte) koffie, ik veel minder koffie melk nodig heb dan mijn traditionele (achteraf melk toevoegen aan de ingeschonken (zwarte) koffie)-methode. Soms scheelt dat wel de helft!! Probeer maar. Tot op heden snap ik niet hoe dat verschil er kan zijn. Is dat een scheikundig proces? Wat ik gebruik is of standaar koffiemelk, literpak, of koffieroom. Bij beide treed dit merkwaardige effect op.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb het getest in koffieglazen, en kan geen enkel verschil ontdekken. Ik heb de test gedaan met koffieroom en slagroom in exact afgemeten volumes, maar het resultaat bleef bij ieder produkt gelijk. Waarschijnlijk optisch bedrog.

De enige reden die ik kan bedenken, is dat de melk beter vermengt met de koffie als de melk er als eerste ingedaan wordt. Melk die later aan de koffie wordt toegevoegd, zakt naar de bodem. Als je slecht losjes roert, bevindt de meeste melk zich nog onderin het kopje. Maar als je echt goed roert, zou het niet uit moeten maken wat je als eerste in je kopje giet.

Ik denk dat het eraan ligt dat je bij al ingeschonken koffie de neiging hebt melk te blijven bijschenken totdat de koffie witter wordt. Als de melk vooraf in het kopje zit dan heb je sowieso de bevestiging dat de koffie witter zal worden. Heb ik zelf ook, nu ik erover nadenk.

Dat komt omdat je de koffie aanpast aan de hoeveelheid melk die er al in zit. Probeer maar, als je een klein beetje melk in de kop doet, stop je eerder met koffie schenken omdat hij de juiste kleur heeft. Als je veel koffie inschenkt, en dan nog de melk erbij moet doen, schenk je dus meer omdat het dan langer duurt eer de koffie de juiste kleur heeft. Simpelweg omdat je dan ook meer koffie gebruikt. Niks scheikundigs aan, dus :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100