Worden varkens (voor consumptie vlees) gecastreerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het schijnt dat het vlees van de beren (de mannetjes) nogal sterk smaakt, als ze niet gecastreerd worden. Vandaar dat het inderdaad gebeurt.

Berengeur is de onaangename geur die soms opgemerkt kan worden bij het verhitten of eten van varkensvlees, of producten waarin varkensvlees verwerkt is van niet-gecastreerde mannelijke varkens die de geslachtsrijpe leeftijd hebben bereikt. Dus meestal worden ze gecastreerd.

Een goede varkensboer doet dat niet. De beren worden vlak na de geboorte gedood, alleen de vrouwtjes worden voor het vlees gehiuden. Een goede slsger verkoopt geen beren-vlees.

Heel simpel, ja. De mannelijke biggen worden gecastreerd om de penetrante geur die geslachtsrijpe beren produceren niet te laten ontstaan. Deze geur wordt door de varkens "met ballen" geproduceerd om de zeugen te overtuigen van hun mannelijkheid, maar wat voor mevrouw varken als een onweerstaanbaar liefdesparfum geurt is niet zo aangenaam in onze neus. Er is de laatste tijd veel om te doen geweest (in België dan toch) omdat er nog altijd varkensboeren zijn die de biggen onverdoofd castreren wat niet echt aangenaam is voor die beestjes (wat je je wel kan denken) en waar verschillende dierenrechtenorganisaties reeds tegen betoogd hebben. Dus de volgende keer dat je een stukje varkensvlees op je bord hebt waar een geurtje aan is dan weet je dus dat het van een beer is. Oh ja, nog even inpikken op het vorige antwoord: Mochten alle mannelijke biggen geslacht worden zouden onze varkenslapjes nog veel duurder zijn dan ze nu al zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100