Hierboven staat al prima uitgelegd waardoor het brood uitdroogt, dat zal ik niet ook nog eens uitleggen.
Daarom geef ik een antwoord op je tweede vraag;
Bewaar brood niet in de koelkast. De koelkast droogt uit.
Bewaar het opkamertemperatuur in een gesloten trommel of plastic zak in bijv. een voorraadkast.
Ben je alleen, gebruik dan wat je nodig hebt en vries de rest van het brood in voor later. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je denkt nodig te hebben.
Als je bijv. per dag 4 sneetjes gebruikt, verpak ze dan in pakjes van 4. Ze zijn ontdooit weer net els vers en het ontdooien gaat heel snel als je zo'n klein pakketje hebt.
Het kan natuurlijk ook in de magnetron, als je die bezit, maar doe het niet te lang want dan wordt het slap. Enkele seconden en dan even laten liggen. het ontdooien gaat dan gewoon door, maar iets sneller.
Brood dat je toch te droog vindt, kan je lekker roosteren of je maakt er tosties/wentelteefjes van.
Heel oud brood kan je prima als lunch- of nagerecht gebruiken in de vorm van een ovenschotel.
In een ingevette schaal doen, aan één kant besmeerd met jam of marmelade, dakpansgewijs opbouwen, evtl.
appelplakjes ertussen schuiven, rozijnen erover strooien'
evtl. even warm gemaakt in wat Grand Marnier of rum, hoeft echter niet, is wél lekker) 3 eetl. suiker, 2 eieren, 3 eidooiers, 5 dl. slagroom samen met de garde door elkaar kloppen en erover gieten. Een half uurtje laten staan om te weken, met wat rietsuiker bestrooien en dan in de oven bij 170 graden (voorverwarmd)in 3 kwartier gaar en goudbruin bakken.
Heerlijk! Zowel koud als warm. Zelfs als taartje bij de koffie te eten door een punt of reepje ervan, met slagroom en jam te versieren.