Zit er kip in Spicy Reggae Chicken?

Ik vraag me af of er echt kip inzit in die nieuwe Lays-chips 'Spicy Reggae Chicken. Bij de ingrediënten is het niet echt duidelijk. Er staat 'spicy reggae chickensmaak[suike, aroma's en aromavoorbereiding(bevat uipoeder, specerijen, gehydrolyseerd sojaeiwit, melassepoeder, knoflookpoeder, tijm, tomatenpoeder), zuurteregelaars (natriumdiacetaat, appelzuur), kleurstof (paprika-extract), zout.

Misschien iemand die mij het kan vertellen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zal kiparoma op zitten maar geen stukjes kip. Of dit natuurlijk- of kunstmatig is, weet ik niet, dat zal waarschijnlijk op de verpakking staan. Verder zit er genoeg op om je smaakpapillen te strelen....

Nee, dit zijn kunstmatig gemaakte smaken die op kip lijken. De aardappels worden geschild, in dunne schijfjes gesneden, gefrituurd in zonnebloemolie en tenslotte gaan de warme chips ronddraaien in een ton terwijl de smaken, als een waterval over de chips heen gaat. de chips draaien rond zodat ze aan alle kanten bedekt worden met de smaken.

Bronnen:
http://www.lays.nl/smaakmakers/

Als ik je vraag zo lees, en ik de lijst van ingrediënten zorgvuldig doorneem, dan is mijn eerste reactie om te zeggen "nee, er zit geen kip in"... maaaar... Artikel 29, eerste lid van het Warenwetbesluit etikettering van levensmiddelen luidt: "Aanduidingen, vermeldingen of voorstellingen die doordat zij onjuist of onvolledig zijn of een onjuiste indruk wekken, misleidend zijn met betrekking tot de kenmerken van de betrokken eet- of drinkwaar, en met name tot de aard, identiteit, hoedanigheden samenstelling, hoeveelheid, houdbaarheid, oorsprong of herkomst, wijze van vervaardiging of verkrijging, mogen bij het verhandelen van eet- en drinkwaren, en bij de aanprijzing ervan, niet worden gebezigd." Voor de duidelijkheid, de "aanduiding" is de naam van het product, in dit geval 'Spicy Reggae Chicken', en ik zie twee opties: - a) De aroma's die in de lijst van ingrediënten staan vermeld bevatten toch kip, of kipbouillon. Dat lijkt me vreemd, want als dit zo was, en het product echte kip bevatte, dan zou het expliciet vermeld moeten worden. - b) Als er toch géén kip in het product zit, dan is het maar de vraag of de naam (de aanduiding, dus) niet misleidend is. Er wordt namelijk de suggestie gewekt dat het product kip bevat, of althans naar kip smaakt. Dat is een leuke vraag voor de NVWA die belast is met deze controles... Nu mag je raden wat voor werk ik doe en wat ga ik morgen op kantoor met een paar collega's bespreken! (^_°) Toegevoegd na 1 week: Hét antwoord: - Er zit geen kip in de chips, zoals ik al vermoedde. Ook geen kippenextract of bouillon, het product is dus 100% plantaardig. - De naam van het product is niet misleidend. De naam "Spicy Reggae Chicken" verwijst niet zo zeer naar de aanwezigheid van kip, maar naar de specifieke smaak van een Jamaïcaans gerecht (op basis van kip, dat wel) Deze smaak hebben ze blijkbaar weten na te bootsen zonder gebruik te maken van kip (koude kunst met de huidige gistextracten 'op maat'), en dat is dus wat vermeld staat in de lijst van ingrediënten. Als men een afbeelding van een kip, of een kipgerecht plaatst... dan is het een ander verhaal. Ik heb zo ver twee versies van de verpakking gezien: met de afbeelding van een bord met stukken kippenvlees, en zonder de afbeelding. De eerste zou toch als misleidend beschouwd kunnen worden, maar zolang er geen formele klachten van consumenten zijn, zal de NVWA geen actie hierop ondernemen... en dat is dus nog niet gebeurd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100