Wordt je concentratie beter van chocolade?

Ik weet dat er veel verschillende stofjes in chocolade zitten, en dat er gezegd wordt dat je blij wordt van chocolade. Laatst heb ik ergens opgevangen dat je er ook een betere concentratie van krijgt, klopt dit? en door welke stof komt dit dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zit een stof in chocolade dat voor een "blij" gevoel zorgt, maar de hoeveelheid is zo gering, dat voordat je het effect merkt, moet je zoveel chocolade eten dat je misselijk hiervan wordt. Dat klopt dus niet helemaal. Het stof in chocolade dat voor het bekende "oppeppend" gevoel zorgt is niet caffeïne, zoals vaak wordt beweerd maar theobromine en suiker. In cacao zit een beetje caffeïne, maar heel weinig: in een reep van 200 gram nog minder dan in één kopje slappe koffie. Over theobromine en suiker meer hieronder. Chocolade bestaat uit cacaoboter (het vet) en cacaomassa. Hieraan worden suiker en andere stoffen zoals vanille en emulgatoren toegevoegd. In de cacaomassa van chocolade zitten o.a. de natuurlijke kleurstoffen van cacao, de ‘gezonde’ componenten uit de chocolade (o.a. polyfenolen), en theobromine. Dit stof is een alkaloïde uit dezelfde chemische familie van de cafeïne en theofylline (de stoffen die zorgen voor het stimulerende en oppeppende effect in koffie en thee) Theobromine heeft een iets minder sterk effect dan cafeïne op onze hersenen, maar heeft een veel sterker effect op je hartslag. Daarnaast heeft theobromine een zeer goed merkbaar diuretisch effect, verwijdt je bloedvaten en stimuleert de stoelgang. Daarnaast bevat chocolade suiker, en suiker zorgt voor een ‘boost’ in je energie. Dit in combinatie met het effect van de theobromine, maakt chocolade een zeer goed geschikt product om je energie te verhogen. Hoe donker de chocolade (meer cacaomassa), hoe meer theobromine in de chocolade zit, maar ook minder suiker, dus dat compenseert elkaar. In ieder geval is het geen lange termijn effect. Chocolade bevat ook enkele mineralen die ook gezond zijn (zink, magnesium...), en die in theorie zouden kunnen bijdragen aan een betere concentratie, maar de hoeveelheid is erg klein, en geen substantieel aandeel binnen een normaal voedingspatroon (tenzij je héél veel chocolade eet, watt ook niet aan te raden is) Dus wat mij betreft niet een reden om juist daarom meer chocolade te gaan eten. Andere componenten zoals polyfenolen, die zeker zeer gezond zijn, hebben echter geen specifiek effect op je concentratie vermogen. Dus als je vóór je examens lange nachten moet maken, is zeker een kopje koffie en een stuk chocolade een waardevol middel om wakker te blijven, maar dat is alleen voor de korte termijn, en kan je ook met andere levensmiddelen bereiken. Maar chocolade blijft natuurlik erg lekker!!! (^_^)

Ja, dan kan. Maar het geldt niet voor elke soort chocolade. Normale chocolade bevat namelijk veel suiker. Alleen repen met meer dan 70% cacao zijn echt goed voor je brein. Wanneer het suikergehalte namelijk hoog is komen er grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Wanneer dit gebeurt kun je een dip krijgen, omdat je lichaam na enige tijd nóg meer suiker wil hebben. Hierdoor gaat onder andere je concentratie juist omlaag. Hoogwaardige chocolade (met meer dan 70% cacao) bevat zink. En dat verbetert je concentratie.

Bronnen:
http://www.trainyourbrain.tv/voeding/choco...

Ja, dat klopt en het is wetenschappelijk bewezen. De stoffen die concentratie stimuleren, zitten namelijk in cacao en heten 'flavanols'. Pure chocola is dan ook meer stimulerend dan melkchocola., omdat die meer cacao bevat.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Flavanols
http://www.studyskillsblog.com/chocolate-f...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100