Klopt het dat er bij de 'magere' variant van producten (bv magere melk of yoghurt) minder voedingstoffen zit dan de vollere varianten?

Of is alleen het vetgehalte verschillend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het verschilt per product. Bij melk slaat het bijv op het vetgehalte, bij frisdranks op de suiker. Wel is het zo dat (gezonde) vetten ook een voedingsstof zijn. Verder zorgen vetten voor een verzadigd gevoel. Van producten waar t vet uit is gehaald zal je dus minder snel vol zitten.

Het vetgehalte is niet het enige wat de claim "light" kan rechtvaardigen. "Mager" heeft inderdaad betrekking tot het vetgehalte. Je mag een product als 'light' aanduiden als het product, in vergelijking met dezelfde gangbare (niet light) producten 30% minder vet óf energie bevat. Dit lijkt niet belangrijk maar neem b.v. pindakaas light. Dit product bevat 30% minder vet dan gewone pindakaas, maar om het product smeuïg en smeerbaar te houden is het vet vervangen door melasse (suiker), waardoor het product bijna dezelfde calorische waarde heeft... maar het mag toch als "light" worden aangeduid. In ieder geval: magere producten waarvan (een deel van) het vet is weggehaald, bevatten sowieso minder vet, en als het product een bron van vetoplosbare vitamines is, dan zal het dus ook minder vitamines opleveren. Ook essentiële vetzuren (b.v. omega-3 vetzuren) worden gereduceerd in vetarme producten, en zal je deze dus op een andere manier binnen moeten krijgen. Wat de fabrikanten vaak doen, is het light product aanvullen met vitamines en vet essentiële vetzuren "uit een potje". Dat zie je b.v. met halvarines, magere melk, enz. In producten waar de "light" aanduiding komt door een reductie in het suikergehalte (b.v. snoepgoed), dan mis je geen voedingsstoffen, behalve dan de koolhydraten die energie opleveren... maar dat is juist de bedoeling! Dus ja, in magere producten, als deze niet aangevuld zijn, zitten in het algemeen minder voedingsstoffen dan in de niet magere variant. Voor "light" producten is het wat complexer, zie mijn beknopte uitleg hierboven.

Er zijn niet alleen verschillen met voedingsstoffen maar ook met schadelijke stoffen. Zo zit er in magere melk bijv. per 100 gr. 2,6 mg. cholesterol terwijl in volle melk dit aandeel 11,0 mg is. Verzadigd vetzuur; mager 0,1 g, vol 2,1 g. Mineralen; kalium volle melk/165 mg. Kalium magere melk/169 mg. magnesium vol/12 mg. mager/12 mg. calcium vol/123 mg. mager/127 mg. fosfor vol/102 mg. mager/106 mg. Dit is maar een kleine opsomming, het ontloopt elkaar niet zo veel. Het vetaandeel is wel wezenlijk in vergelijking. Magere melk/totaal 0,1 g. Volle melk/totaal 3,4 g. Voor een volledige lijst met alle verschillen kijk op mijn bron, scroll door tot beneden en door het vakje mager aan te klikken kan je dit veranderen in halfvol of vol enz. Dan zie je de cijfers die daar weer bij horen.

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100