Omdat er nooit enige schadelijkheid aangetoond is bij de normaal gebruikte hoeveelheden glutamaten. Er staan wel meer sprookjes op het internet. De schamele argumenten die op de bekendste Nederlandstalige website staan (http://www.smaakversterkers.com/) zijn zonder enige moeite te fileren, stuk voor stuk. Van nature zit mononatriumglutamaat in tomaten, sardines, kaas en moedermelk. De natuurlijke stof is exact hetzelfde als die in de fabriek wordt gemaakt. Er is veel onderzoek naar E621 gedaan en er is nooit een bewijs van schadelijkheid gevonden voor de hoeveelheden waarin het in onze voeding voorkomt:
Studies uit het verleden beschrijven dat astmatische personen na consumptie van natriumglutamaat in voedsel astma-aanvallen konden krijgen. Naar aanleiding hiervan werden studies uitgevoerd om de link tussen natriumglutamaat en astma vast te stellen, en de toxische effecten van deze stof te onderzoeken. Er kon echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze stelling worden vastgelegd. Mensen met astma bleken in deze studies dezelfde reactie te vertonen op natriumglutamaat rijke voeding als op placebo's.
Soortgelijke studies werden uitgevoerd met mensen die verklaarden hoofdpijn, duizeligheid of andere subjectieve symptomen te krijgen door consumptie van de smaakversterker. Vaak konden de klachten verklaard worden door de toename in natrium gehalte en te weinig vocht. Ook hier kon geen wetenschappelijk verband tussen de stof en de symptomen worden aangetoond.
Een samenvatting van de verschillende onderzoeken naar de effecten van natrium glutamaat op de gezondheid werd gepubliceerd in 2000. De uiteindelijke conclusie van dit overzicht was dat door het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor schadelijke effecten, de stof beschouwd kon worden als een veilig additief voor voedingmiddelen. Alleen bij de inname van de pure stof in grote hoeveelheden werden subjectieve symptomen waar genomen bij mensen die zichzelf als overgevoelig voor deze stof beschouwden.
- Bronnen:
-
http://www.food-info.net/nl/intol/msg.htm
-
http://www.food-info.net/nl/national/ww-msg.htm