Waar moet ik aan voldoen om zelfgemaakt voedsel te verkopen?

Bijv. via Marktplaats en een eigen website.
Ik heb hier op GV al informatie gevonden over vrijmarkten maar niet als je het via internet verkoopt.
En als ik een vergunning nodig heb, hoe gaat dat dan? Waar vraag ik dat aan? Komt er dan iemand bij mij in de keuken kijken? Wat kost het?
Het gaat om o.a. jam en koekjes en dergelijke.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat je wilt doen is een bedrijfsmatige activiteit voeren en handelen in levensmiddelen. Of je een fysieke winkel hebt of alleen handelt via Internet maakt in wettelijke zin geen verschil. Handel is handel. Denk aan belastingtechnische kwesties, en de administratie die daarmee gepaard gaat, enz. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is sowieso verplicht. Daarnaast heb je ook te maken met levensmiddelenwetgeving. Op het moment dat je in levensmiddelen gaat handelen (ook al bereid je niets zelf, gewoon kopen en verkopen, al is het via Internet zonder dat je het product ooit in handen krijgt), ben je aan te merken als "exploitant van een levensmiddelenbedrijf", en dan heb je bepaalde verplichtingen. Je moet je levensmiddelenbedrijf laten registreren bij de NVWA, dat kan via Internet, op de site van de NVWA (http://www.vwa.nl) Je "bedrijf" (waar je werkzaam bent, dus ook als dit thuis is) moet, als je voedsel bereidt, op hygiënisch en bouwkundig gebied aan de normen voldoen. Je werkwijze moet hygiënisch zijn, enz… Een inspecteur van de NVWA kan op elk moment een controle uitvoeren, en zelfs als 'het bedrijf' je eigen huis is, mag je de toegang niet weigeren aan de inspecteur. Een inspectie kost je niets, dat is gratis... tenzij er een boete volgt, uiteraard :-( Daarnaast moet je beschikken over een zogenaamd voedselveiligheidsplan. Dat staat ook bekend als een HACCP-plan, en is een wettelijke verplichting. Ook de etiket op je product moet aan heel wat wettelijke eisen voldoen. Allemaal opgenomen in het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen (kan je googelen) Uitleg hierover (en veel meer!) kan je vinden op de site van de NVWA, die belast is met het inspecteren en controleren van alle levensmiddelenbedrijven, en boetes kan uitdelen of zelfs je bedrijf sluiten als je niet aan de eisen voldoet. Zelf ben ik inspecteur van de NVWA, vandaar… Succes in ieder geval met je onderneming, en wie weet tot ziens! (^_^)

Bronnen:
vwa.nl/onderwerpen/werkwijze-food/dossier/haccp

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100