als je gewicht wilt verliezen is het belangrijk dat je begrijpt hoe dat werkt. hiervoor raad ik aan om het volgende goed te lezen.
http://passie.horeca.nl/fav/Koolhydraten.pdf
De calorie is een verouderde eenheid voor energie (E) of warmte . De calorie is officieel vervangen door de joule, maar vooral in de voedingsindustrie is de calorie een nog veelgebruikte maat voor een hoeveelheid energie.
Eén calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water één graad Celsius te verwarmen
dit houd dus in dat koolhydraten ( de grootste voedingsbodem voor energie, 60% bij een goede voeding) en calorieën ( de energie hem zelf) weldegelijk in verband staan
het volgende is vrij makkelijk te volgen als je het pdf bestand er even bij houd.
aardappels bevatten inderdaad veel koolhydraten, deze worden omgezet naar glucose.
bij een tekort aan glucose schakelt het lichaam over op het verbranden van vet ( vetzuren en aminozuren uit voedsel eiwitten en lichaams eiwitten.)
maar Let Op!! bij een langere tijd van een tekort, past het lichaam dit enzymen systeem aan om zuiniger te kunnen leven en de basisstofwisseling te verlagen. (basaal metabolisme)
dit laatste willen wij voorkomen omdat je dan weer snel aan zult komen.
de oplossing hiervoor is dus om GEEN radicaal en extreem dieet te volgen, hierdoor ligt je verbruik van energie veel hoger dan wat je binnen krijgt en gaat je lichaam zuiniger om met energie.
de beste oplossing hiervoor is veel sporten ( simpelweg energie verbranden)
en een regelmatig tekort van glycogeen op te wekken voor korte duur.
dit houd dus in dat je verbruik maar een klein beetje hoger moet liggen dan wat je binnen krijgt. geen dieet dus maar een verandering van eetgewoonte.
belangrijk hiervoor is ook dat je snel verzadigd raakt (dat houd in dat je geen honger gevoel meer hebt). dit doe je dmv. voedingsvezels, waar aardappels rijk aan zijn.
kortom:
-veel voedingsvezels.
-geen dieet maar verandering in voedingspatroon.
-veel energie verbranden door bijv: te sporten.