Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn schimmels op jam en brood giftig?

soms ontstaan er schimmelplekjes in een jampot. Door vuil mes of zo. Zijn deze schimmels giftig? Op brood komt vaak ook schimmel, vogels eten dat gewoon. Zijn die schimmels (niet) giftig?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Bepaalde schimmels op brood en op de jam zijn niet giftig, en andere weer wel. Daar om maar één goede raad, neem geen risico. Vaak zul je niet ziek worden van deze schimmels maar je kunt niet zien of er foute inzitten. Rose/rode schimmels zijn levens gevaarlijk.
•Schep geen schimmel uit jam, appelmoes of smeerkaas. De schimmel kan ook al door de rest van het product zitten zonder dat je het ziet. Gooi beschimmelde producten daarom weg. Enige uitzondering is harde kaas, zoals Goudse kaas. Die kunt je nog eten als je de schimmel ruim wegsnijdt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Schimmelgifstoffen kunnen voorkomen in diverse levensmiddelen zoals granen, noten, koffie- en cacaobonen, specerijen, peulvruchten, fruit en bewerkte producten hiervan zoals brood, bier, wijn en pindakaas. Ook via het veevoer kan het in dierlijke producten zoals melk voorkomen.

Er is nog weinig bekend over de giftige werking van de meeste schimmelgifstoffen. Wel bekend is dat sommige zeer giftig zijn. Van sommige schimmelgifstoffen is bekend dat ze in grotere hoeveelheden mogelijk kankerverwekkend tot zeer kankerverwekkend zijn.
(Lees meer...)
fremar
13 jaar geleden
Of ze giftig zijn durf ik niet met zekerheid te zeggen. Smerig smaken doen ze wél.
Overigens kun je schimmel gewoon van je jam afscheppen en de rest van de jam opeten. Ze groeien eróp, niet erin.

Mijn vader vertelde dat men in zijn boerendorpje de jampotten afdekte door er een doek omheen te binden. De schimmel die zich op de jam vormde beschermde hem tegen kwalijke invloeden. Trek in jam? Doekje eraf, schimmel afscheppen, jam eten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
het is niet giftig. je wordt er vaak niet ziek van. met een lagere weerstand kun je het beter toch niet eten. vroeger schepte ik de schimmel van de jam af, nu niet meer ivm een chronische ziekte.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing