Om te voorkomen dat het echt verwarrend wordt citeer ik even een stukje van de Engelse wikipedia dat ik daarna vertaal. (bron in link)>
Red candies were eliminated in 1976[7] due to health concerns over the dye amaranth (FD&C Red #2), which was a suspected carcinogen, and were replaced with orange-colored candies (this despite the fact that M&M's did not contain the dye; the action was purely to satisfy worried consumers). By 1987, the public had forgotten the scare, and the red candies were reintroduced, but they also kept the orange colored M&M's. They currently contain Allura Red AC (FD&C Red #40, E129). In Europe, Allura Red AC (E129) is not recommended for consumption by children. It is banned in Denmark, Belgium, France, Germany, Switzerland, Sweden, Austria, and Norway.[8] Instead, Cochineal (E120) is used in the red shells.
Vrij vertaald:
Rode M&M's werden in 1976 uit de handel genomen omwille van zorgen over de kleurstof Amaranth (FD&C Red #2), waarvan werd vermoed dat het potentieel kankerverwekkend was. De rode M&M's werden toen vervangen door een oranjegekleurde versie (dit niettegenstaande het feit dat de genoemde kleurstof NIET in de M&M's verwerkt was, het ging puur om het publieke imago en om dat te beschermen). In 1987 was de commotie verwaterd en de rode M&M's werden geherintroduceerd, maar de oranje versie bleef ook. Tegenwoordig bevatten ze de kleurstof Allura Rood AC (E129). In Europa wordt Allura Rood niet aanbevolen voor gebruik door kinderen. Het is verboden in Denemarken, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. In plaats daarvan wordt Cochenille (E120) gebruikt.
Dat middel wat ze uit luizen halen (E120) wordt dus kennelijk niet in Nederland gebruikt, hoe het ook zij, het is goedgekeurd door de EU, maar verboden in bepaalde landen, maar het is niet de reden geweest voor het verdwijnen van de rode versie van de M&M.
Hieronder nog twee links met Nederlandstalige informatie over de genoemde E-nummers.
- Bronnen:
-
http://en.wikipedia.org/wiki/M&M%27s#1970s...
-
http://www.food-info.net/nl/e/e120.htm
-
http://www.food-info.net/nl/e/e129.htm