Wat gebeurt er met de onverkochte dagverse sushi bij supermarkten?

Als een supermarkt dagverse sushi verkoopt en het wordt niet verkocht, geven ze het dan weg of gooien ze het gewoon weg? Het is namelijk best wel een luxeproduct.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Misschien was je vraag niet als tricky bedoeld, maar dat is het wel! ;-) "Dagvers" is een begrip dat doorgaans inhoudt dat een onverpakt product zonder een THT erop, alléén op de dag waarop het te koop wordt gesteld verkocht mag worden (in werkelijkheid is iets ingewikkelder, maar zo'n uitleg volstaat nu...) Denk b.v. aan dagverse broodjes. De meeste supermarkten verkopen geen "dagverse" sushi, maar "verse" sushi (=verpakt, gekoeld, en voorzien van een THT), dus waarschijnlijk bedoelde je "verse sushi". Producten buiten THT, dus ook verse sushi, mogen in principe niet meer worden verkocht (alweer, hiervoor zijn er uitzonderingen, kijk maar op de site van de NVWA), en horen dus weggegooid te worden. De meeste landelijke supermarkten hebben een systeem geregeld waardoor dezelfde wagens die verse producten aanleveren, terug gaan naar de distributie centra (=DC's) met de derving uit de winkels. In de DC's wordt dit uitgesorteerd en gestort, en in de regel gaat naar een gespecialiseerd bedrijf die de boel tot compost verwerkt of anders verbrandt voor energie. Dit alles kost geld, dus de supermarkten zijn niet gebat met zo'n oplossing. Producten die nog nét binnen THT zijn, mogen zonder probleem verkocht worden (of weggegeven worden), en de supermarkten plakken toch graag zo'n korting sticker, want alles is goedkoper dan de procedé zoals hierboven omschreven. Weggeven aan liefdadigheidinstellingen gebeurt ook soms, maar het probleem met verse sushi is dat het héél kort houdbaar is, enorm kwetsbaar voor temperatuur schommelingen, en als er bederf optreedt, dan kunnen heel snel schadelijke bacteriën uitgroeien en mensen ernstig ziek hiervan worden. Om maar geen risico's te lopen, gaat 'oude' sushi nooit naar de Voedselbank of Leger des Heils, maar gewoon eenrichtingsverkeer naar de verbrander. Echte dagverse sushi hebben ze alleen bij restaurants of sushi-bars, en elk zichzelf respecterend sushi-kok gooit alle restanten weg en bewaart niets voor 'straks'. Ik heb de link naar 2 leuke infobladen van de NVWA geplaatst, kijk mar even...

Bronnen:
http://www.vwa.nl/actueel/bestanden/bestand/12343
http://www.vwa.nl/actueel/bestanden/bestand/12463

het wordt afgeschreven en bij de derving gegooid. oftewel weggegooid, net zoals met brood en dergelijke gebeurt. Luxeproduct of niet, verkopen kunnen ze het niet meer.

soms worden producten tegen gereduceerde prijs verkocht aan het eind van de dag. Ik gok dat de 'dagverse' sushi gewoon de koeling ingaat tot de volgende versdag :) (Maar het is een gok)

Voedsel wat niet verkocht wordt gaat oa naar de voedselbank. Ik ben een keer met mijn vriendin daar geweest en ze hadden toen ook sushi en andere luxe artikelen die tegen de datum aan zat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100