Hoeveel suiker wordt er jaarlijks in Europa geconsumeerd en geproduceerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

De Europese consumptie van suiker bedraagt circa 16,5 miljoen ton, de eigen productie circa 13 miljoen ton. Om aan de vraag te voldoen importeert de EU jaarlijks 3,5 miljoen ton suiker uit met name arme EBA­-landen als Laos, Malawi en Mozambique. (EBA = ‘Everything But Arms rege­ling’, die de 50 minst ontwikkelde landen invoerrechtvrije en quotavrije toegang tot de EU-markt biedt.) //////////////////////////////////////////////////////////////////////// Achtergrondinformatie: Eenentwintig landen van de Europese Unie produceren suikerbieten. De Franse overzeese gebiedsdelen en Spanje produceren ook een kleine hoeveelheid rietsuiker. In 2006 is de suikermarktordening in Europa hervormd. Met als belangrijkste doelstellingen: verlaging van de Europese suikerprijs en deze meer in lijn brengen met de wereldmarktprijs, een kleinere en competitieve sector, betere toegang op de Europese markt voor de minst ontwikkelde landen en voldoen aan de WTO-regels. Hierdoor is de productie ook afgenomen. Van de 310.000 Europese telers zijn er 140.000 gestopt met bieten telen; een afname van 750.000 hectare bieten in Europa. Van de 189 Europese suikerfabrieken zijn er 83 gesloten. Bulgarije, Ierland, Letland, Portugal en Slovenië zijn helemaal gestopt met de suikerindustrie en dus ook met de teelt. (stand: 2011)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100