Kan je een dag nadat je Chinees hebt gegeten , pas ziek worden?

Gisteren rond 17.00 hebben we Chinees gegeten . We hadden tot vanmidag nergens last van , maar vanaf een uur of 15.00 ( dus bijna een dag later) zijn mijn man en ik aan het spugen , en wij denken dat het door de Chinees komt , maar kan dit bijna een dag later? Ik heb nu na het spugen geen last meer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is een verschil tussen voedselvergiftiging (kan vrijwel direct optreden) en een voedselinfectie(kan tot een week na consumeren optreden. Deze lange periode is te verklaren door het feit dat de bacteriën die je binnen krijgt, in je maag door het maagzuur een flinke tik krijgen en zich daarna weer gaan vermeerderen tot een niveau waarop ze bij jou klachten kunnen gaan veroorzaken. Voor een voedselinfectie is de minimale incubatietijd ongeveer 6u, maar een dag is zeker niet ongewoon. Toegevoegd na 2 uur: Overigens is het verschil tussen een voedselvergiftiging en een voedselinfectie, het feit dat het eerste door een toxische stof wordt veroorzaakt en het tweede door bacteriën en soms virussen. Veel voorkomende infecties zijn Salmonella, Campylobacter (onvoldoende verhit varkensvlees), E. coli (diverse ziekteverwekkende soorten, o.a. de EHEC die vorig jaar zo in het nieuws is geweest, meestal door faecale besmetting....dus goed handen wassen na de wc), Listeria (soms via rauwmelkse kaas, maar ook via condenswater door bijvoorbeeld slecht afdekken in koeling). Een voorbeeld van een virusinfectie is het Norovirus, wat voor vele toileturen kan zorgen. Er zijn wel soorten micro-organismen die voor een voedselvergiftiging kunnen zorgen, maar dan wordt je ziek van een gifstof die door de bacterie wordt geproduceerd. Een voorbeeld hiervan is de Staphylococcus aureus, die bij 50% van de mensen op hoofdhuid en in/rondom oren, neus voorkomt. Vandaar dat het belangrijk is om tijdens koken niet zonder erna handen te wassen aan je hoofd te zitten. Toegevoegd na 2 uur: Mocht je inderdaad sterke vermoedens hebben dat het bij een horeca-onderneming is opgelopen, dan zou je de waren-klachtenlijn van de nVWA kunnen bellen/mailen om hen daarvan op de hoogte te stellen. Zij kunnen in zo'n op onderzoek uitgaan. Bijgevoegd de link.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100