Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Veranderd de houdbaarheid van een ei wanneer deze verwerkt is in bv. cake, en zoja, hoe veranderd deze en waar komt dit door?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
978

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Ja, de houdbaarheid wordt verlengd doordat je het ei verhit en bepaalde processen in het ei dus vertraagd worden c/q tot staan gebracht worden. Net als bv een stuk vlees bakken dan bederft het minder snel.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Doordat je het gaart zijn gevaarlijke bacterien zoals salmonella dood.
Aan de andere kant komen er weer nieuwe bacterien/schimmeld op je nieuwe produt als het wordt blootgesteld aan zuurstof.
Dit is dan echter een nieuw proces.
Het hangt er helemaal vanaf wat je maakt en wat je er mee doet of je nieuwe product langer of korter houdbaar blijft dan je oorspronkelijke ei
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het antwoord van RoadRunner komt dichtbij, maar toch is het niet helemaal correct.

Eiwitten zijn werkzaam bij een bepaalde temperatuur. Als de temperatuur daarboven komt, gaan de eiwitten zoals dat heet 'denatureren'. Dat wil zeggen dat de eiwitten niet meer werkzaam zijn of kunnen worden. Als deze gedenatureerde eiwitten in ons lichaam komen, worden ze afgebroken en opnieuw gebruikt.

Bacteriën en schimmels hebben ook eiwitten nodig om hun werk te doen. Eieren rotten doordat stoffen in het ei worden afgebroken en omgezet door bacteriën. Als de eiwitten in die bacteriën zijn gedenatureerd, zijn ze dood en kunnen ze de eieren niet meer laten rotten.

Als een cake bederft, komt dat door schimmels en bacteriën die erop zijn gekomen na het bakken.

Trouwens: koel bewaren van eieren houdt ze langer goed, omdat de bacteriën en hun eiwitten dan langzamer werken. Ik vermoed dat RoadRunner hiermee in de war was :)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding