Klopt deze stelling over alcohol?

Stel je drinkt elke dag een fles wijn = ongeveer 500 calorieën, als je nu 3 maand wijn zou vervangen door water = ongeveer 90 x 500 cal = 45000 cal zou je dan 10 kg vermageren als je voor de rest niet meer of anders zou eten. Enkel de wijn door water vervangen?

Toegevoegd na 2 dagen:
Mensen, dit is een stelling, dat wil niet zeggen dat ikzelf alle dagen 1 fles wijn uitdrink, toch bedankt voor de goede raad.

Weet jij het antwoord?

/2500

tuurlijk zou je dan op den duur afvallen. hoeveel dat is, hangt van meer factoren af, zoals je leeftijd, en je beweegniveau. ook om andere redenen dan afvallen zou het goed zijn meer water te drinken, en minder wijn.

Je zou in het begin misschien een beetje afvallen, en daarna zou je lijf eraan gewend zijn en val je niet meer af. Dus 10 kilo zal het zeker niet schelen.

Was het maar zo eenvoudig dat je gewoon calorieën kan tellen, deze omzetten naar kilo's en zo berekenen wat je afvalt. Het systeem van bijkomen en afvallen werkt anders omdat je een minimale hoeveelheid voedsel nodig hebt om je lichaam optimaal te laten vetverbranden. Hiervoor heb je namelijk koolhydraten nodig, liefst in de vorm van granen, rijst (zilvervlies) e.d.. Groenten zorgen vervolgens voor de vulling, voor de vezels en voor de vitaminen. Ook vlees en vis heb je nodig (circa 150 gram per dag maximaal). Een goed evenwicht zorgt voor een optimale vetverbranding. Mogelijk kan die fles wijn dus best zorgen voor 10 kilo gewichtsverlies in 3 maanden, maar alleen als je aan alle andere voorwaarden van goede voeding voldoet. Zoals voldoende brood/granen, vezels, minimaal 1500 calorieën per dag, niet teveel eiwitten en minimaal vetten en voldoende water drinken. En op de goede momenten eten.

Bronnen:
www.voedingscentrum.nl

De grap, als ik het wat gecompliceerder mag maken, is dat alcohol weliswaar 7 kilocalorieën per gram bevat maar geen enkele kilocalorie daarvan wordt in lichaamsvet omgezet. Alcohol wordt gebruikt als brandstof. Wat je bij die wijn eet kan wel worden omgezet in lichaamsvet. Blijf je met die fles wijn per dag op gewicht en laat je die weg bij een gelijkblijvende resthoeveelheid calorieën dan zou je in theorie moeten afvallen. Je onthoudt immers je lichaam die 500 kcal (ik kom iets hoger uit maar goed) per dag. Gezond zijn beide situaties natuurlijk niet. Je hebt ongeveer 2000 à 2500 kcal per dag nodig, normaal gesproken. Laat je daarvan een vierde tot een vijfde weg dan kom je tekort. Meestal mag je aannemen dat er, samen met die wijn, wel meer calorieën naar binnen worden gewerkt. In dat geval gaat de vlieger, stoppen met alcohol=afvallen, wel op. Mits de rest van die calorieën iets met gezondheid hebben te maken. Toegevoegd na 20 uur: Voor alle duidelijkheid en met dank aan Bazzz voor zijn heldere uitleg over de chemie van het alcoholmetabolisme: het is niet zo dat alcohol niet in vet omgezet kan worden maar dat dit in de praktijk niet zal gebeuren omdat de lever aan de afbraak van alcohol absolute voorrang geeft. Omdat het lichaam altijd wel wat energie nodig heeft zal die alcohol niet opgeslagen worden in vet maar verbrand worden als direct beschikbare energie.

Bronnen:
http://www.jellinek.nl/informatie_en_advie...

Alcohol is op zichzelf behoorlijk calorierijk, met name bier heeft veel calorieën. Maar alcohol saboteert ook nog eens de vetverbranding. Je wordt er dus altijd dikker van. Daarnaast zorgt alcohol er bij de meeste mensen voor dat de trek in vettigheid toeneemt. Alcohol en afvallen zijn dus geen goede match!! De stelling dat je door wijn te laten staan je daardoor de calorieën van de wijn in kilo's zult afvallen gaat helaas niet op. Maar je valt wel af als je de wijn door water zou vervangen. Niet zo veel maar geleidelijk aan zou je het wel merken. Je kunt meer afvallen als je ook de suikers en snoepgoed, de snacks en vetstoffen zou vermijden. Je hebt echter vet nodig, dus kies dan voor goede vetten zoals olijfolie of grill eens wat vaker het vlees of de vis, dat je alleen even ingekwast hebt met olie. Ook roomboter is een goed vet en af en toe een klontje bij de olie om vlees en de jus beter te laten smaken of op een verse boterham kan ook niet echt kwaad. Rigoreus afvallen is nooit goed. Beter is om geleidelijk aan gewicht te verliezen door je voedingspatroon aan te passen. Je huid kan zich dan beter aanpassen en niet slap gaan hangen door het plotselinge vetverlies. Ontbijt met granen, fruit en magere producten, neem af en toe een tussendoortje, zorg voor zuivelinname en eet vaker op een dag kleine beetjes. Dit is beter dan 3 flinke maaltijden op een dag. Door kleine beetjes te eten, blijft je maag aan het werk en houdt ook je spijsvertering steeds bezig. Een glaasje wijn in het weekend kan je dan rustig nemen als beloning, want een glas wijn kan ook een gezond effect hebben. uit onderzoek is gebleken dat met name wijn de kans op hart-en vaatziekten doet verminderen en dat alcohol in het algemeen (wijn, bier etc.)heilzaam kan zijn op sommige gebieden.

Bronnen:
http://gezonder-afvallen.nl/voeding/drinke...

Dat klopt, afvallen is gewoon een kwestie van energiebalans. Gezien de wet van behoud van energie kan er dus nooit een gat ontstaan tussen wat er aan energie inkomt en er aan energie uitgaat. Enige voorbehoud is dat het energiegebruik gelijk moet blijven, de rest van het dieet exact gelijk en de verteringspercentages en het energieverlies in de urine ook. Je som klopt denk ik niet helemaal vet zou 9.4 kcal/g zijn, dus 10 kg vet is dan 94 000 kcal. De grootteorde is dus zo een 4 tot 5 kg vet.

Indien je 10 personen (meer mag ook) via een zeer strikt controle-systeem aan dit wijn-water-experiment zou onderwerpen dan zou je merken dat elke deelnemer na 3 maanden een andere uitkomst op de weegschaal laat meten. Er zijn zovele andere factoren die meespelen in het fenomeen vetverbranding en gewichtsverlies. Onder andere: geslacht leefttijd emotionele toestand geografische locatie seizoenen spierweefselmassa zelfbeeld algemene mind-focus enzovoort enzovoort Teveel variabele beïnvloedingsfactoren om hier op te noemen dus. Indien je een meer exact-op-jouw-lijf-geschreven formule wenst te bekomen dan dien je volgens mij bij een specialist terzake te gaan. Succes ermee!

Dat kun je zo niet voorspellen. Door geen wijn meer te drinken verandert je slaap/waak-ritme wat ook weer invloed heeft op je spijsvertering en andere lichaamsfuncties. Ook je hersenactiviteit verandert. Helaas gaat je rekensommetje niet op. Je zoekt compensatie voor minder alcohol in je bloed. Dat kan zowel positief zijn (je gaat bv. sporten om fr tijdte doden. Enzovoort...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100