Is gerookte spek ook rauw?

Kun je dat meteen opeten of moet je eerst dat bakken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als iets gerookt is ,dan heeft het een behandeling ondergaan. En is het geschikt om zonder te verwarmen te eten. Bij ons thuis werd er ieder jaar in november een varken geslacht. En de hammen en en het spek werden boven in een kast naast de schoorsteen gehangen. Door de warmte die de schoorsteenkast afgaf werden de hammen en het spek gedroogd. Na verloop van tijd kon je het zo eten. Bron,,eigen ervaring.

Gerookt spek is niet meer vers, dat is duidelijk. Maar of het gaar is hangt ervan af of het koud gerookt is (langzaam en en bij 30 graden), of warm gerookt waarbij het spek ook meteen gaart. Soms wordt spek verkocht als "gerookt spek" waarbij het niet echt gerookt is, maar in plaats daarvan is bewerkt met rookaroma. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook met rookworst, waarbij wordt geclaimd dat door het gebruik van rookaroma in plaats van echte rook veel minder kankerverwekkende stoffen in het vlees terecht komen. Het blijft roken he ;) Bij koud roken blijft het spek in principe rauw.

Ik lees hier vaak goede antwoorden, helaas vind ik ze dit keer vrij incompleet en onjuist. Ontbijtspek is rauw, ook koud roken betekend helemaal niet dat het gegaard is. Het is gepekeld, gedroogd en vaak koud gerookt (onder de 30 graden). Je kan het rauw eten maar wordt vaak gebakken gegeten, koud is niet erg lekker en is slecht te kauwen. Leg niet zomaar varkensvlees op een warm plekje bij je schoorsteen zonder het eerst te pekelen en te drogen anders loopt het vanzelf weer je schoorsteen uit! Let wel op, varkensvlees is onbehandeld niet rauw te eten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100