Kaas is een levens product en moet ademen. Dat is 'één. De kaas luchtdicht / in plastic of een trommeltje of doos - schimmelt in no time, omdat het vocht dat uit de kaas treedt er in blijft hangen, en vocht plus voeding (en kaas is véél voeding) is Schimmelwalhalla.
Daarbij komen er met het aanpakken van de kaas heel snel sporen op, die nieuwe schimmels kunnen vormen die niet op de kaas horen, Eigenlijk zou je de kaas dus uitsluitend bij de korst moeten aanpakken. Dat scheelt.
Wil je de kaas per se in de koelkast bewaren (wat voor de smaak zeker niet het beste is, en behoudens een warme zomer ook niet noodzakelijk), verpak die dan tegen uitdrogen maar NIET luchtdicht, in vetvrij papier of in een doos met gaatjes voor de beluchting.
Maar dan nog heeft kaas nu eenmaal een beperkte houdbaarheid als die eenmaal is aangesneden en aangepakt, en als je het niet binnen een week of twee opeet, zal het uiteindelijk TOCH gaan schimmelen, wat je ook probeert. Dus als je ALTIJD schimmel op de kaas hebt, maar pas na een week of twee, moet je kleinere hoeveelheden kopen of het blok ineens met schone handen verdelen en deel voor deel gebruiken.
Nog één dingetje : als je kaas eenmaal beschimmeld hebt gehad, kun je diezelfde doos niet meer zomaar gebruiken. Afwassen is onvoldoende om de schimmel te verwijderen. Week de doos dan echt minstens een nacht in een emmer met sodawater, daarna kun je er weer kaas indoen. Mits niet luchtdicht, en niet te lang natuurlijk.