Waarom 'kunnen' zoveel mensen 's morgens niet ontbijten ?

Iedereen weet dat het ontbijt de belangrijkste -want basis- maaltijd van de dag is, en toch beweren hele volksstammen (vooral veel vrouwen trouwens valt me op) dat ze 's morgens geen hap door de keel kunnen krijgen - een klacht overigens die je alleen in landen met grote overvloed hoort.

Ik heb ook wel eens een periode (mijn dikste periode) erg slecht ontbeten, maar dan had ik ook de avond ervoor vlak voor bedtijd nog wel een en ander weggewerkt, dus kon er wel een uurtje (of vijf) tegen. Zeker nu ik na 8 uur 's avonds niet meer eet, kom ik echt gierend van de honger mijn bed uit s morgens (om zes uur) en zou niet weten hoe ik de dag / ochtend door moest komen zonder.

Komt het feit dat zo veel mensen niet (kunnen (???) ontbijten doordat we / ze 's avonds met veel te veel voedsel in de maag / hoge bloedsuikerspiegels naar bed gaan, of is het aangeleerd/psychisch gedrag van mensen die liever 'lieverkoekjes' eten (want daar heb ik ook meermalen mensen op kunnen betrappen ; geen ontbijt, maar wel een gebakje bij de koffie of een saucijzenbroodje bij het tienuurtje....)
Of is er echt een lichamelijke oorzaak / reden voor het 's morgens niet 'kunnen' ontbijten ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De factor tijd speelt een cruciale rol, maar daar mag je ook ‘stresshormonen’ voor invullen. Zeker weten dat ‘s avonds flink eten de eetlust ‘s morgens nog behoorlijk kan afremmen maar half rennend door het huis een boterham of bord pap leegeten als 'ontbijt' naast het verrichten van allerlei andere handelingen, al dan niet met kinderen, werkt niet. Het is uitermate slecht voor de spijsvertering en ook nog eens een volstrekt verkeerd signaal naar die kinderen. Ik moet bekennen dat ik dat ooit anders deed. Als puber kon ik maar slecht een boterham wegkrijgen voordat ik naar school ging maar omdat mijn moeder er altijd weer in slaagde een ontbijttafel klaar te zetten ging ik maar zelden met een lege maag de deur uit. Echter, door onregelmatige diensten en een recht evenredige frequentie aan slaapgebrek ontbeet ik weliswaar, maar veel te vaak veel te gehaast. Totdat ik, jaren geleden, een keer in een boze bui en zeer gehaast een maaltijd naar binnen kieperde en daar heel erg ziek van werd. Tractus digestivus iets van 24 uur compleet van slag af, maar ik was wel meteen genezen van gehaast eten, c.q. ontbijten. Sindsdien neem ik er de tijd voor. Ik ga ervoor zitten en geniet ervan. Dan is er ook tijd om een eitje te koken of te bakken en een stukje fruit schoon te maken. Eten moet je niet zien als een noodzakelijk kwaad, zoals brandstof tanken bij een auto, maar als van levensbelang voor je gezondheid en liefst als een sociaal gebeuren, iets waarvan je moet genieten. Hoewel het me wat te ver gaat om het ontbijt als belangrijkste maaltijd te zien moet je het zeker niet overslaan en het minimaal als even belangrijk zien als andere maaltijden. En dat ontbreekt er vaak aan, dunkt me.

Ik denk omdat je dan moe bent en in de avond daarvoor meer gegeten heb

Ik denk dat dat komt omdat je de avond er voor meestal flink gegeten hebt tijdens het avondeten, en vaak na het avondeten weinig meer beweegt. Waardoor je in de ochtend nog genoeg voedsel hebt om op te teren. Ook komt het vaak voor dat als je heel goed en ook lang geslapen hebt, je over het algemeen weinig eetlust hebt. Tenminste dat heb ik altijd. Als het dan bijvoorbeeld weekend is en ik heb lang uitgeslapen dan kan ik de hele ochtend + middag zonder eten. Als ik daarentegen heel kort en slecht heb geslapen dan ga ik om van de honger.

persoonlijk kan ik niet altijd makkelijk een boterham weg krijgen s-morgens vroeg. Zit er een ongeveer een half uurtje tussen het opstaan en eten dan is het een heel stuk makkelijker. Dus ik ga dan vaak eerst douchen, Kinderen opgang helpen, e.d. en dan pas eten. soms vind ik het dan nog moeilijk maar dan eet ik wel iets van yoghurt met cruesli of zo. Bij mij heeft dat niet zo zeer te maken met s-avonds je buik vol proppen te maken. (denk ik) Omdat ik vaak eigenlijk s-avonds niet meer zo veel zin heb om iets te eten. Wel drink ik dan nog een kop koffie tegen een uur of acht/ negen. Denk dus eigenlijk dat we ons te weinig tijd gunnen tussen opstaan en eten. We moeten zo veel en zo snel allemaal tegenwoordig.. tijd is geld, is de maatschappij.

Omdat eten je op zo'n moment erg tegenstaat. Ik denk dat dat komt omdat je lichaam nog niet goed wakker is. In ieder geval je maag nog niet. Ik had het vroeger ook.

Er zullen verschillende redenen voor zijn, waarvan je er een aantal al zelf noemt. Wat mij betreft: Toen ik nog werkte, smeerde ik 's avonds mijn brood en at dat 's morgens in de trein pas op. Dat was dus 1,5 uur nadat ik was opgestaan. Had ik dus al gedouched, aangekleed, een flinke kop koffie gedronken en een half uur gefietst. Ik vond dat gewoon makkelijker zo. En ik zag daar het probleem ook niet van in. Ja, toen de jongens nog thuis waren gingen die niet de deur uit zonder ontbijt, maar dat was anders.... Toegevoegd na 23 minuten: En dan zag in de trein ook nog vaak jongelui met een zak chips of een mars. Dan dacht altijd: hebben die geen moeder?

Het is voor sommige mensen te vroeg en sommige mensen hbben geen tijd om te ontbijten

Teveel lucht in de maag/darmen kan ook een oorzaak zijn van geen hap weg krijgen in de ochtend. Pas als je de lucht er uit geboerd hebt, is er plaats voor brood/yoghurt/ontbijt. Strijk en zet... als ik de lucht er nog in heb zitten, kan ik niet eten, en ben zelfs misselijk dan. Heeft me jaren gekost om te ontdekken hoe ik dan tóch kon eten. Het lijkt zo simpel, overtollige lucht kwijtraken, maar niet iedereen kan dat, is gebleken. Soms heeft het maagklepje (overgang slokdarm maag) problemen, is het te slap (krijg je reflux) of te sterk, (wil de lucht er niet uit) en kan dat dus zorgen voor problemen. En soms is het psychisch. Soms heb ik geen lucht, maar wel zenuwen ergens voor, en dan lukt het ook niet, eten. Dat is nog het moeilijkst te verhelpen, zelfs als je je er van bewust bent, en dat vergt enige oefening, eten door zenuwen heen.

Ik heb hetzelfde, ik kan 's morgens doorgaans niet eten. Bij mij is het zo dat mijn maag 's morgens aanvoelt alsof hij afgesloten is, hij vraagt niet om voedsel, integendeel zelfs. Het vreemde is dat wanneer ik slecht slaap, mijn maag 's morgens niet 'afgesloten' aanvoelt en ik juist wel honger heb. Ook als ik niet slaap, heb ik 'smorgens enorme honger. Daaruit kan ik concluderen dat mijn maag op standby staat wanneer ik diep slaap, en het dus een fysieke oorzaak heeft. Volgens mij is dit bij de meeste mensen zo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100