Verandert de voedingswaarde van granen zodra je ze kookt? Dus stel 100 gram is 350 kcal, is dat dan nog steeds zo ook al is het volume dan toegenomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe verandert er niets aan de voedingswaarde van granen wanneer je ze kookt. Ze bevatten gekookt dezelfde stoffen als ongekookt (al geven ze wat zetmeel af aan het kookwater) Voor je lichaam is er alleen wel een groot verschil. Rauwe granen zijn voor je lichaam namelijk moeilijk te verwerken, en je haalt er weinig energie uit. Na garing zijn de zetmelen en eiwitten makkelijker toegankelijk, zodat je er energie uit haalt. Dus: Rauw en gaar bevat dezelfde energie, maar uit de gare granen kun je die energie makkelijker opnemen.

Omdat niemand rauwe granen eet wordt de voedingswaarde van gekookt graan gegeven. Omdat bij het koken er wat veranderingen in structuur/samenstelling komen, zal de voedingswaarde wel veranderen. Die zal hoger komen denk ik omdat ongekookt de voedingswaarde nogal laag is

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100