Wanneer je aan het eten bent, in welke hand houd je dan het mes en welke de vork?

Ik ben rechtshandig. Als ik mijn hoofdgerecht eet (aardappelen en groente) heb ik mijn vork in de rechterhand en het mes in de linkerhand. Als ik daarna mijn vlees eet, wissel ik dit om. Dan heb ik mijn vork dus in mijn linkerhand en het mes rechts (om te kunnen snijden).
Nu hoorde ik vandaag van iemand dat zij (als rechtshandige), gedurende de hele maaltijd de vork in de linkerhand vasthoudt en het mes rechts. En dus niet wisselt! Ik verbaasde me hierover. Zijn er misschien meer mensen die dit ook doen of wisselen jullie wel met je bestek (net als ik)?

Weet jij het antwoord?

/2500

De etiquette van de bestekopstelling is: Links van het bord de vork, rechts van het bord eerst het mes, daarna de lepel. Ik houd ook altijd het mes of de lepel in de rechterhand, en de vork in de linker. Je eet dus of met mes en vork (bij snijden van vlees en dergelijke dus, zoals je eerste voorbeeld), of met vork en lepel (bij bijvoorbeeld doperwten). Toegevoegd na 1 minuut: Eigenlijk hoort dus bij je eerste voorbeeld je mes juist in de rechterhand te liggen en de vork in de linkerhand. Maar joh, dit zijn maar 'regeltjes'. En wie de regels kent, kan ze vast ook met charme overtreden. Fijne avond.

Ik hou m'n vork in m'n linkerhand en m'n mes in m'n rechterhand. Dus doe het tegenovergesteld wat jij doe maar dat klopt ook wel want ik ben linkshandig. Nu is mijn opa ook linkshandig maar vroeger mocht je niet linkshandig schrijven dus moest hij rechterhandig schrijven. Nu combineert hij dus beide.

Als je met mes en vork eet, is dat met mes rechts, en vork links. Behalve de boeren, die eten zonder mes en leggen hun elleboog op tafel, voor het bord, of om het bord, en gooien het eten met hun rechterhand (tenzij ze links zijn) naar binnen. Het mes gebruiken ze alleen vooraf, bij het snijden, en die zou daarna van tafel kunnen, want verder prakken ze. Maar wie met mes + vork eet, die houdt mes continu rechts. Als je het een kindje goed leert, kunnen ze het nog steeds als ze volwassen zijn. Toegevoegd na 56 seconden: En of je nou links- of rechtshandig bent, dat doet er niet toe. Toegevoegd na 3 minuten: en zo nodig, zie: http://www.smulweb.nl/153668/artikel/Hoe-hoort-het-aan-tafel

Alle mensen die ik ken houden continu met hun linkerhand hun vork vast en met hun rechterhand hun mes. Ik ben dus juist verbaasd over wat jij vertelt! Ik denk dat hoe je je mes en je vork vasthoudt afhankelijk is van hoe je het hebt geleerd. Volgens de etiquette hoort de vork links en het mes rechts wissel je niet. De meeste mensen zullen dat zo ook leren en blijven doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100