Waarom is paardenvlees relatief goedkoop vergeleken met rundvlees?

Een paard wordt over het algemeen toch gezien als een edel dier met zijn mond en benen.
Ik heb vorige week 4 paardenbiefstukjes gekocht voor €3,50.

Vrij goedkoop eigenlijk. Er is toch geen bio-industrie voor paarden zoals deze er voor varkens is?

Ik kan me ook geen enorme paardenfokkerijen in Nederland voor de geest halen.

Je zou dus verwachten dat een paardenbiefstuk iets exclusiefs zou zijn, maar niet dat het in iedere frikandel of kroket zit.

Weet jij het antwoord?

/2500

De paarden zijn volgens mij vooral oude, zieke dieren die de slachterij dus goedkoop in kan kopen en dus goedkoop verkopen.

Paardenvlees in Nederland komt voornamelijk uit de Verenigde Staten en Mexico, waar ze aan de lopende band worden geslacht. Deze massaproductie drukt te prijs. Bovendien is paardenvlees niet erg populair en dus goedkoop. In veel frikandellen of kroketten wordt tegenwoordig overigens geen paardenvlees meer verwerkt (zie een aflevering van de Keuringsdienst van Waren.

Paardenvlees is er in aanbod genoeg maar de vraag valt tegen dus je krijgt een lage prijs.

Een paard is een edel dier, althans we noemen ze zo omdat we zoveel profijt van het paard hebben kunnen trekken. Nu het paard voor ons niet meer van levensbelang is geeft het paard zelfs zijn vlees weg voor weinig.

Het zit gewoonweg niet in onze cultuur. En daarbij komt dat paardenvlees te mager is. 100 jaar geleden wilden we graag goed vet vlees, en dat is dat van een paard absoluut niet. Paardenbief of (nog lekkerder) dat van een veulen is erg lekker, maar de rest van het vlees is zo ontzettend droog dat je je er bijna in verslikt! Maak maar eens een paardenstoofpotje (zoals je hachee zou maken).. De smaak is goed, maar je blijft maar kauwen!

Omdat niet iedereen het wil eten. Als de slagers het duurder zouden maken, kocht wellicht bijna niemand het meer. Daar komt nog bij dat paardenvlees een aparte smaak heeft, die veel mensen niet lusten. In de Verenigde Staten is consumptie van paardenvlees verboden. Er is zelfs een wet in de maak om paardenslacht te verbieden. Maar in België en Nederland is paardenvlees gewoon te koop. Het is goedkoop, mager en gezond, maar de weerzin blijft bij vele mensen. Ze gruwen van het idee een nobel dier als een paard op te eten.

Bronnen:
http://www.gezond24.nl/video/bekijk/paarde...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100