hoe krijg ik de zonnebloemolie gefilterd? gebruik het om in te frituren.

nu drijven er stukjes in van de kroket.

Toegevoegd na 5 minuten:
ik gebruikte al zo'n klein zeefje, er gaan toch nog stukjes doorheen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een papieren filter, zoals een koffiefilterzakje, werkt verreweg het beste en is zeker aan te raden om zo weinig mogelijk koolstofdeeltjes achter te laten. De olie hoeft niet gloeiend heet te zijn maar warm wordt zo'n filterzakje aanzienlijk sneller gepasseerd. Overigens is zonnebloemolie niet de meest geschikte olie om in te frituren. Ze oxideert vrij snel waardoor er makkelijk kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Bovendien is de overmaat aan linolzuur in zonnebloemolie, een meervoudig verzadigd vetzuur, niet gezond. Beter om in te frituren is verzadigd vet, zoals rundvet, palm- en kokosolie. Hecht je toch aan plantaardig en minder verzadigd dan kun je beter speciale frituurolie of arachideolie gebruiken. Die is stabieler, oxideert minder snel. Toegevoegd na 11 uur: Kaasdoek is misschien een nog betere optie. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om vloeibare levensmiddelen mee te filteren. Ik gebruik het o.a. om zelfgemaakte reuzel mee te zeven. Toegevoegd na 18 uur: Zonnebloemolie bestaat grotendeels uit linolzuur en dat is een meervoudig ONverzadigd vetzuur.

Met een stalen fijne zeef. Maar je zult het toch af en toe moeten verversen.

Ik filter het in een koffiefilter, het duurt best wel lang, maar het wordt wel het schoonst.

Een panty (kost niets) werkt ook heel goed om te filteren, al klinkt het een beetje vreemd ;-)

De olie filteren via koffiefilterzakjes of een ouderwetse linnen kaasdoek (maar die kun je daarna gelijk weggooien, is wel zonde). Volgens deze video kun je de olie ook zuiveren door er (gelijk na het frituren) eiwit in te gooien: http://www.kanaal50.be/Tv/Frituurolie_zuiveren_omaatje/Tips_van_omaatje/Onderhoudstips/TV-catalogus/174

Ik heb daarvoor een frituurfilter van het merk Melitta. Je hangt hem aan de rand van de pan, en giet het warme frituurvet/olie erin. Eerst leg je er een rond papieren filter in. Als de bijgeleverde papieren filters op zijn, kun je ze zelf knippen uit een koffiefilter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100