Waarom wordt kaas (van koeienmelk) pas na rijping geel?

Koeienmelk is wit en na toevoeging van stremsel is ook de wrongel nog steeds wit. De daarin aanwezige caroteen geeft dus nog geen gele kleur. Pas na enkele weken rijping ontstaat de lichtgele kleur, die donkerder wordt naar mate de rijping langer duurt.
Waardoor komt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

De kaas heeft een gele kleur vanwege de stof 'caroteen' die in gras zit. Dit gras wordt gegeten door de koe, hierdoor krijgt koeienmelk al een gelige kleur. Dat werkt weer door in de kaas die ervan wordt gemaakt. Gele kaas is typisch voor kaas van een koe. Een geit zet alle caroteen bijvoorbeeld om in vitamine A, hierdoor heeft geitenkaas een witte kleur. In de winterperiode bevat gras veel minder caroteen en wordt de melk bleker. Toch proberen fabrieken de kaas het hele jaar door op een zelfde kleur te houden. Dit kan gedaan worden door anatto toe te voegen. Anatto is een gele kleurstof die wordt gewonnen uit de zaden van de Zuid-Amerikaanse struik Bixa. Door deze stof toe te voegen wordt de kaas nóg geler. De korst van de kaas wordt met een dun laagje ademend plastic overgoten. Dit plastic is niet bedoeld voor consumptie, maar het is zeker niet schadelijk als je er iets van binnen krijgt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100