Heeft de mens, als soort en in het algemeen, ooit voedingsgewoontes gehad, die precies "goed" waren?

Tegenwoordig zijn er veel producten met toegevoegde vitamines/vezels/bacteriën.
Missen we dus wat in ons huidige voedingspatroon?
De mens leeft wel langer dan voorheen.. omdat we beter eten?
Heeft de mens ooit een perfect voedingspatroon gehad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voedingsproducten met toevoegingen zijn gemaakt van geraffineerde grondstoffen waar later weer één of enkele ingrediënten aan toegevoegd zijn met als voornaamste argument: jou er meer voor laten betalen. De gezondheidsclaim slaat meestal nergens op. Zo is alle yoghurt goed voor de darmflora en niet alleen de probiotische varianten die bij vrijwel niemand iets voor de gezondheid toevoegen. De hoeveelheid vezels in die producten stelt meestal ook niets voor en ook omega 3, vitamines en mineralen zijn doorgaans ver onder de maat vergeleken bij de oorspronkelijke, ongeraffineerde producten. De marges voor een gezoend voedingspatroon zijn best wel ruim maar de kans dat je met een gevarieerd scala aan zo natuurlijk mogelijke voedselproducten alle voedingsstoffen binnenkrijgt is vele malen groter dan met geraffineerd supermarktvoedsel. De kans is groot dat zowel eskimo's, Braziliaanse indianen als Australische aboriginals gezonder leven dan wij, althans zoals ze oorspronkelijk leefden, hoewel hun onderlinge voedingsgewoonten verschillen.

Nee, in de eerste eeuwen moest de mens het maar doen met wat er in zijn bereik was, door jagen of verzamelen. Geen geluk bij jacht dan geen eten. Toen kwam de landbouw, maar dat was nogal eenzijdig, ook niet echt gezond. De mens leeft nu langer door beter eten maar ook door betere geneeskunde.

Ja, voor de commerciele industrie zich ermee ging bemoeien. Het lichaam van de mens zit niet voor niets zo in elkaar - als het niet perfect geweest was vroeger, had de evolutie wel iets anders bedacht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100