Hoe werden vroeger ijsjes koud gehouden ?

Reeds in de 16'de eeuw werden ijsjes verkocht in wat nu Italië is

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger maakten de mensen veel gebruik van ijs om alles te koelen. Een blok ijs werd vaak in een geïsoleerde kast gelegd en zo maakte men een ijskast. Sommige rijke mensen hadden bovendien ook een ijskelder. Daarin verzamelde men, tijdens de winter, ijs dat ontstond op vijvers en grachten. Dat ijs smolt gedeeltelijk, maar veel ijs bleef over tot de volgende winter. Men kon dus naar hartelust koelen en het kostte niets aan energie.

Met(het klinkt raar)ijs. Vroeger werden er in koelhuizen grote baren ijs vervaardigd en dat werd aan ijs en andere verse productenverkopers geleverd. Deze baren werden in kleine stukken geslagen en op één of ander manier om het te koelen product gedrapeerd.

Grappig, ik wist dit ook niet, totdat ik in Steenwijk, in wat nu gemeentehuis is maar vroeger een rijk landhuis, de ijskelders zag. Het waren ondergrondse bunkers. Hier gingen 's winters enorme klompen ijs in. Als er niet genoeg was dan lieten ze het met schepen komen. Deze klompen ijs smolten maar heel langzaam. De hele zomer had je dus ijskelders waar alles in gekoeld werd. Ik vond het zo leuk dat ze het zo hadden opgelost. Inderdaad heel goedkoop en milieuvriendelijk. Je moet er alleen wel de ruimte voor hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100