Waarom zeg je parmaham en parmezaanse kaas en niet bijvoorbeel parmaham en parmakaas?

Weet jij het antwoord?

/2500

parmezaans wil zeggen volgens parmezaans recept dus het kan op die manier ook in lutjebroek gemaakt worden. Parma zegt iets over het rund, die moet uit Parma komen of althans daar zijn geslacht. Vandaar Parmaham.

Omdat ze zoveel mogelijk de vertaling vanuit het italiaans hebben aangehouden: Parmaham = Prosciuto di Parma Parmezaanse kaas = Formaggio parmigiano

Beide bovenstaande antwoorden geven dezelfde - juiste - info. In het eerste geval geeft het voorvoegsel de plaats van herkomst, in het tweede de bereidingswijze. In het Nederlands doen we het ook : Goudse Kaas kan overal gemaakt worden buiten Gouda, Beemsterkaas niet. Dat is in feite gewoon Goudse kaas uit de Beemster.

Als op de verpakking staat dat iets uit Parma komt dan moet het binnen de kaders van de wetgeving ook uit Parma komen. Zo gauw dit lutjebroek is mag het geen Parmaham en geen Parmezaansekaas heten... Net zoals de Champagne ook alleen maar uit de Champagne mag komen en niet in een achterafschuurtje in Ool geproduceerd mag worden...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100