Is er verschil in de smaak van zeezout (of ander "luxe" zout) en normaal keukenzout?

Je zou toch denken zout is zout. Wat maakt het uit! Toch wordt het een gezien als beter dan het ander. Is dat terecht is er verschil tussen zeezout en normaal zout?

En als er verschil is wat is dan het verschil in smaak ;-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Keukenzout is (vooral) natriumchloride. Vaak is er jodium aan toegevoegd. Zeezout wordt gewonnen door zeewater in te dampen. In het zeewater bevinden zich diverse zouten in opgeloste toestand. Eén liter zeewater bevat ongeveer 35 gram zouten: 24 gram natriumchloride 5 gram magnesiumchloride 4 gram natriumsulfaat 0,7 gram calciumchloride 0,8 gram magnesiumbromide Door deze samenstelling heeft zeezout een andere smaak dan keukenzout dat voornamelijk uit natriumchloride bestaat. Na een bezoek aan de zoutpannen in Bretagne heb ik mijn bezoek gecompleteerd door een grote baal zout mee naar huis te nemen. Ik heb diverse familieleden blij gemaakt met een kilo zout. Onze conclusies waren: Als je het zout na bereiding aan het gerecht toevoegde, was er verschil in smaak. Als je het zout met het gerecht meekookte totaal niet. Het verschil in smaak was klein, maar het toevoegen van zeezout op deze manier, is leuker dan het toevoegen met een vaatje jozo zout.

Ik heb een tijdje terug een documantaire van de 'Keuringsdienst van waarden' gezien op TV hierover. Het schijnt zo te zijn dat alle zout dat in Nederland gebruikt word uit één en dezelfde zoutmijn komt. Dus zeezout, keukenzout, strooizout, die zout blokken die je vaak bij paarden ziet. Chemisch zout van de AKZO-NOBEL etc. komt allemaal uit één en dezelfde zoutmijn... En dan antwoord op je vraag: Mits er niets aan (kruiden) toegevoegd is smaakt alle soorten zout hetzelfde

Geen wezenlijk verschil in smaak. De samenstelling en de productiewijze is verschillend. Er bestaan echter heel veel verschillende soorten zout die wel degelijk van smaak verschillen. Toegevoegd op 14-06-2009 14:55:55 Link: Ik heb een link toegevoegd met wat informatie over zout. Ik ben geen voorvechter van vegetarisme. Daar is het mij niet om te doen. Er staat alleen wat nuttige informatie in. Dat is de enige reden.

Misschien maakt de toevoeging van extra jodium aan keukenzout het smaakverschil,maar ik kan het niet proeven eerlijk gezegd.

Bronnen:
http://objectief.be/Zeezout.html

Ja zeer zeker, het lekkerste zout is van Herbamare, dat is zeezout met kruiden... Is gewoon het lekkerste en wellicht het beste... Normaal zout is NaCl, maar zeezout heeft nog veel meer sporen en zouten erbij, ook kaliumzouten als KCl en andere...

Er is inderdaad een smaakverschil tussen Boekelozout en zeezout. Zout is wel zout, maar zeezout heeft toch ergens een specifiek aroma van algen en de zee.Het is moeilijk dit op de site uit te leggen.Dan is er ook nog het belachelijk dure Fleur de Sel te koop .Dit is de bovenlaag van de zoutwinning en zou specifiekere aroma's bezitten, smaakt ook anders dan gewoon zout, maar om hier nu € 15,- per kg. of meer voor te betalen is natuurlijk zwaar overdreven. Maar er is verschil in smaak, tussen verschillende soorten zout.

In smaak is er geen enkel verschil. Het verschil zit hem in de presentatie. Als ze op het potje "zeezout" zetten of het in een vaatje doen waarbij je je de pleures werkt om er zout uit te krijgen, dan kunnen de zoutverkopers er meer geld voor vragen. Het is dus gewoon een commerciële truc en dat sommige mensen er in trappen door het een beter te noemen dan het ander is het gevolg van een uitgekiende reclamecampagne.

Alle zout komt oorspronkelijk uit de zee, ook als het zoutlagen betreft die ondergronds worden gevonden (zoals in Winschoten). Zeezout in z’n oorspronkelijke vorm bestaat uit een grote variatie aan mineralen (tot wel 80 verschillende soorten). Deze mineralen worden door de zoutindustrie als ‘onzuiverheden’ met behulp van chemicaliën verwijderd. Daardoor ontstaat geraffineerd zout dat we keukenzout noemen

Bronnen:
ccgforum.wordpress.com/category/zeezout

je proeft het duidelijk als je specifiek op bv op een verse tomaat gewoon zout en dan grof zeezout van Ile de Ré (Frankrijk) gebruikt : een groot verschil , veel intenser, je proeft zout anders en je gebruikt minder.

Ik proef het eerlijk gezegd niet ; zout is zout. Volgens mij slaat het meer op de vorm dan op de smaak of herkomst. Een gemalen korrel lijkt wel wat anders op de tong te liggen dan keukenzout, maar de vorm heeft vermoedelijk an sich al invloed op de smaakbeleving. Kruidenzout en low-salt zijn wel duidelijk anders van smaak, maar die zijn ook duidelijk anders van samenstelling. Ook tussen wel en niet jodiumhoudend zout proef ik geen verschil, maar jodiumhoudend schijnt wel beter te zijn omdat we daar met ons huidige voedingspatroon te weinig van binnen krijgen. Toegevoegd op 14-06-2009 18:04:37 Nog een kleine aanvulling : Natriumchloride is natriumchloride en dat smaakt altijd naar natriumchloride. Op het moment dat er ándere zouten zijn toegevoegd (zoals kalium in lowzout) wordt er natuurlijk wel een smaakverschil waar te nemen. Niet altijd lekkerder trouwens. Sommige soorten zeezout schijnen van nature ook andere zouten te bevatten. Die zullen dan ook een andere smaak hebben.

Er zijn handelaren die 'zeezout' op dat zout uit Boekelo zetten en daar is natuurlijk geen woord aan gelogen want dat zout is ook ooit door de zee afgezet; je betaalt er alleen veel meer voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100