Ik zie op de pot van de honing tegenwoordig ook een datum van tenminste houdbaar tot.... Mijn vraag is echter, gaat honing eigenlijk wel kapot?

Vroeger deden wij heel lang met een pot honing. We deden dat n.l. meestal 's-winters in de thee of melk b.v. voor keelpijn. Daarna stond het best lang. Ik heb hier nooit iets aan overgehouden, maar ben toch wel benieuwd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk bederft honing niet. Wel kleurt honing in de loop van het jaar donkerder. De officiële, wettelijk bepaalde houdbaarheidsdatum van honing is vastgesteld op 2 jaar. Elke soort honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de van nature in honing aanwezige druivensuikers (glucose). Het heeft niets te maken met de kwaliteit of houdbaarheid. Even 15 minuten au bain-marie (of gewoon op de verwarming) opwarmen tot maximaal 40ºC. (niet in de magnetron plaatsen!*) en de honing is weer even vloeibaar als daarvoor. Belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren gaan dan verloren.

Bronnen:
http://www.detraay.com/page.php?ident=1&header=7

Nee. Honing bederft niet. Het hoge suiker gehalte en enkele stoffen die de bijen er aan toe hebben gevoegd maken het effectief onbederfelijk. EU regels stipuleren dat alle levensmiddelen een houdbaarheids datum moeten hebben.

de honing versuikerd wel het wordt hard maar je kunt het gewoon gebruiken hoor.

De suikerdeeltjes kristalliseren weliswaar na verloop van tijd gedeeltelijk, maar dit heeft verder geen effect op de kwaliteit, door de overige conserverende bestanddelen. Geen wonder dat dit heerlijke goedje ook goed is voor ons lichaam (in beperkte mate vanwege het suikergehalte). Je kunt het in theorie dus eeuwenlang bewaren. Sterker nog: Dit heeft de praktijk ook uitgewezen! In verschillende graven van Egyptische farao's zijn naast kostbaarheden als goud, en dergelijke, ook af en toe potten met honing gevonden, in perfecte staat! Ook in die tijd wist men dus al af van de helende werking, en de "eeuwige" houdbaarheid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100