Welke E-nummers bevatten dierlijke vetten?

Bijv. E471 ik heb begrepen dat deze dierlijke vetten kan bevatten maar er staat bijna nooit bij vermeld of het dierlijk is of plantaardig moet je dan bij ieder product de fabrikant gaan bellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

E-nummers die mogelijk afkomstig zijn van dierlijk vet: 304, 312, 422, 431-436, 442, 470-477, 479b, 481-483, 491-495, 570. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van dierlijk vet, maar kunnen ook van plantaardige afkomst zijn. Er wordt gezegd dat de meeste hiervan in de praktijk meestal of bijna altijd plantaardig zijn. Als je het zeker wilt weten, moet je het inderdaad de fabrikant vragen. Het is alleen lang niet altijd makkelijk informatie te krijgen van hen, vaak kopen ze die stoffen bij andere bedrijven, en weten ze niet hoe het gemaakt is, en medewerkers van de klantenservice weten het vaak al helemaal niet. Daarnaast zijn er nog andere E-nummers die mogelijk of zeker van dierlijke afkomst zijn, maar dat zijn volgens mij geen vetten. Er zijn een heleboel websites met lijstjes van welke E-nummers altijd dierlijk en mogelijk dierlijk zijn. Sommige E-nummers zijn altijd dierlijk, sommige zijn altijd plantaardig, en sommige kunnen beide zijn. Van sommige E-nummers die mogelijk dierlijk zijn, is bekend dat zij bijna altijd dierlijk zijn, of juist bijna nooit. De website food-info van de Universiteit van Wageningen wordt vaak gebruikt als bron voor welke E-nummers dierlijk zijn; deze is wel uitgebreid, maar niet consequent, staat vol fouten en is niet up-to-date. De Vegan Society, Nederlandse Vereniging voor Veganisme, Ethisch Vegetarisch Alternatief, en tal van andere websites hebben ook lijstjes. De informatie van die verschillende lijsten verschilt en is lang niet alle zijn up-to-date. Ik ben samen met een paar anderen voor een van deze organisaties aan het werken aan een nieuwe lijst. Wij hebben alleen de E-nummers genomen die ook in Nederland toegestaan zijn. We zijn nog niet klaar, maar voorlopig is dit onze lijst van alle (mogelijk) dierlijke E-nummers, dus niet alleen dierlijke vetten: (101) (101i) (101ii) 104 !120 160 161b 161g 234 252 (270) 304 304i 304ii 312 322 (325) (326) (327) (341iii) 422 431 432 433 434 435 436 442 445 470 470a 470b 471 472 472a-f 473 474 475 476 477 479b 481 482 483 491 492 493 494 495 570 (585) (620-625) 626-635 640 !901 !904 920 921 !966 !1000 !1105 1517 1518 De e-nummers met een uitroepteken ervoor zijn altijd dierlijk, de e-nummers tussen haakjes kunnen theoretisch dierlijk zijn, maar zijn dat in de praktijk eigenlijk nooit, de rest kan dierlijk zijn, maar kan ook plantaardig zijn.

Bronnen:
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafe...
http://food-info.net/nl/index.htm
http://veganisme.org/?e_nummers
http://vegansociety.com/UserHub.aspx?id=67...
http://www.vegetarisme.be/index.php?option...

De grondstof van E471 kan zowel van dierlijke als van plantaardige oorsprong zijn maar als additief is het vrijwel altijd een puur chemisch product. Grote kans dat de fabrikant van het voedingsmiddel het ook niet weet. Toegevoegd na 5 minuten: Hetzelfde geldt voor E472a t/m f. Ook cochenille (E120), een rode kleurstof, kan van dierlijke (luizen) oorsprong zijn maar ook chemisch gemaakt worden.

Bronnen:
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi45.htm

Het zijn er een hele lijst: E120 cochenille, karmijnzuur, karmijn rode kleurstof van de achterlijven van een schildluizensoort E120ii cochinelle extract rode kleurstof van de achterlijven van een schildluizensoort E153 houtskool, kool, koolstof, carbo medicinalis zwarte kleurstof uit verbrand organisch materiaal waaronder vlees E161g canthaxanthine gele kleurstof uit vis- en schaaldieren en flamingoveren E203 calciumsorbaat conserveermiddel E213 calciumbenzoaat conserveermiddel E227 calciumwaterstofsulfiet, calciumbisulfiet conserveermiddel E252 kaliumnitraat (salpeter) conserveermiddel uit plantaardig en/of dierlijk afval E302 calcium-l-ascorbaat, calciumascorbaatdihydraat antioxidant E341a,b,c calciumfosfaat voedingszuur E375 nicotinezuur voedingszuur uit plantaardige en dierlijke bronnen E404 calciumalginaat verdikkingsmiddel E408 furcelleran, furcellariagom verdikkingsmiddel E422 glycerol, glycerine emulgator, stabilisator uit dierlijk en plantaardig vet E430 tem E436 vetzuuresters van polyoxyethyleen emulgator, stabilisator E470 a,b zouten van vetzuren emulgator, stabilisator E471 mono- en diglyceriden van vetzuren emulgator, stabilisator, verdikkingsmiddel uit plantaardige of dierlijke vetten E472a tem f esters van E471 emulgator, stabilisator uit dierlijk en plantaardig vet E473 suikeresters emulgator en stabilisator E474 sucroglyceriden, suikerglyceriden emulgator, stabilisator uit plantaardige of dierlijke vetten E475 polyglycerol- en glyceranvetzuuresters emulgator, stabilisator uit plantaardige of dierlijke vetten E476 polyglycerol polyricinoleaat emulgator, stabilisator E477 propyleenglycolesters van vetzuren emulgator, stabilisator uit plantaardige of dierlijke vetten (E478) vetzuuresters emulgator, stabilisator E479(b) thermisch geoxideerde sojaolie emulgator, stabilisator uit plantaardige of dierlijke vetten E481 natriumstearyol(-2-)lactylaat emulgator, stabilisator uit plantaardige of dierlijke vetten E482 calciumstearyol(-2-)lactylaat emulgator, stabilisator uit plantaardige of dierlijke vetten E483 stearyltartraat emulgator, stabilisator (E485) gelatine, glutine, puragel verdikkingsmiddel afkomstig van dierenhuiden en -beenderen E491 tem E495 vetzuuresters van

Bronnen:
http://www.infotalia.com/nld/culinair/koke...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100