Waarom kost een blikje drinken in een AH to go op het station zoveel meer dan een blikje in een gewone AH?

Toegevoegd na 3 minuten:
Het zal waarschijnlijk om bepaalde belastingen gaan, maar waarom zitten die belastingen er dan op?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het ligt aan de locatie alsook aan de - vrijwel ontbrekende - concurrentie. De locatie is uniek. Er kunnen niet zomaar tal van winkels bijgebouwd worden. Daarom kan de verhuurder van de ruimte meer geld voor die ruimte vragen. De ondernemer - in dit geval AH - zal die hogere prijs moeten doorberekenen aan z'n klanten. Ontbrekende concurrentie maakt dat de ondernemer enorm hoge prijzen kan vragen. De consument kan toch niet naar een ander om een gelijk product te kopen.

Mijn inschatting is, dat er (geheime) prijsafspraken zijn gemaakt met de plaatselijke horeca.

Er is op stations veel minder concurrentie dan bij de grote albert heijn, dus kunnen ze ook meer vragen, omdat je vaak toch niet naar de concurrent kan stapen.

Omdat de huurkosten van ruimte op een station zoveel hoger liggen dan elders in de stad en die meerkosten worden in de prijs verwerkt.

Vraag en aanbod. Midden in het centrum van Amsterdam of op een station heb je geen supermarkt. Soms willen mensen wel een banaan, flesje fris of een brood kopen. Dan is je enige optie de AH to Go. Er is vraag naar, en weinig aanbod. De prijs kan omhoog.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100