Slechts een beperkt aantal bederfelijke producten mag gedurende meer dan twee uur
ongekoeld worden gepresenteerd voor de consument deze mee naar huis neemt.
Het gaat altijd om:
• producten waarvan koeling met het oog op de smaak ongewenst is; of
• producten die vlak voor de ongekoelde bewaar- of vervoerperiode een
intensieve hittebehandeling hebben ondergaan.
Er zijn zes categorieën van producten die gedurende maximaal 8 of 12 uur ongekoeld
gepresenteerd mogen worden, wanneer wordt voldaan aan de voorwaarden:
1. (droge) broodsnacks (bijvoorbeeld ham/kaascroissant, kaas-uienstokbrood,
kaascroissant, hawaïbol, kaasbol);
2. korst- of boterdeegproducten met meegebakken bederfelijke vruchtenvulling
en/of meegebakken banketbakkersroom zoals bederfelijk vruchtengebak,
kruimelroomvlaai en koffiebroodjes;
3. producten met droge vleesvulling zoals saucijzenbroodjes, worstenbroodjes,
frikandelbroodjes, gehaktbroodjes;
4. producten met ragoutachtige vulling zoals ragoutbroodjes, satébroodjes, kipkerriebroodjes,
kaasragoutbroodjes;
5. rijstevlaai (maximaal 8 uur presenteren);
6. ingekochte diepvriessnacks die alleen worden afgebakken zoals afbakpizza’s
(ontdooien volgens voorschrift en tot aan moment van afbakken gekoeld
bewaren!). Maximaal 8 uur presenteren.
Bederfelijke producten die niet tot één van deze zes categorieën horen, horen in de
koeling te staan.