Is het waar dat ze aan chips en dat soort dingen en stofje aan toevoegen waardoor je er van blijft eten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het stofje dat je bedoelt is waarschijnlijk mononatriumglutamaat. "Uit een onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde (KvW), een programma gemaakt door Dahl TV en uitgezonden door de RVU, zou blijken dat mononatriumglutamaat toegevoegd wordt aan diverse levensmiddelen met als doel deze verslavender te maken door de smaak te versterken. De uit 2004 stammende uitzending was genaamd 'E621'. Ook andere bronnen beweren dat mononatriumglutamaat gevaarlijk zou zijn of gebruikt zou worden als middel om producten beter te laten smaken tot het punt van verslaving[3][4][5]. Wederom is voor deze beweringen geen wetenschappelijk bewijs gevonden." Toegevoegd na 3 minuten: Hier nog een lijst met andere producten die mononatriumglutamaat (ook wel monosodiumglutamaat - msg - , of Ve-Tsin) bevatten.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat

Je bedoelt Scopex? Dat is een aromamix dat in de karpervisserij gebruikt wordt. Sommige levensmiddelenfabrikanten gebruiken het ook om hun levensmiddelen te versterken van smaak. Niemand weet precies wat er nou in zit. Toegevoegd na 3 minuten: Het schijnt een combinatie te zijn van diverse smaakversterkers en te lijken op maggi. Als eerst ontwikkeld door Rod Hudchinson in de jaren '70 voor de karpervisserij. Later werd het ook in levensmiddelen gebruikt.

Ze voegen geen enkel onnatuurlijk stofje toe waardoor je er van blijft eten. Je vraag berust op de veronderstelling dat dit bewust zou worden gedaan om mensen verslaafd te maken en dat is echt onzin. Chips bevat veel koolhydraten in de vorm van zetmeel, dat wordt omgezet in suiker. Onze hersenen zijn daar 'dol' op, maar die stof is plantaardig en zat er dus al in. Als de hersenen te weinig suiker krijgen gaan ze stoffen aanmaken waar je erg onrustig van wordt en op zoek gaat naar eten. Vooral als je dat vaker hebt gedaan. Dit maakt afvallen ook zo ontzettend moeilijk. Verder heel veel zout of andere smaakstoffen die mensen lekker vinden. En natuurlijk vet waarin de aardappelen worden gebakken. Dat zorgt voor de smaakbeleving in de mond. Het feit dat je door blijft eten is voor een groot deel gewenning en een soort psychische verslaving die zeer moeilijk af te leren is. Soms kan je het gedrag iets beïnvloeden, bijvoorbeeld door kleine zakjes chips te kopen. Je eet dan nog steeds de hele zak leeg, maar krijgt minder binnen. In de bron staat een hele uitgebreide wetenschappelijke verhandeling over "suikerverslaving". De conclusie wordt getrokken dat dit fysiologisch niet specifiek bestaat, maar dat het eten een bepaalde gewoonte is met trekjes van psychische verslaving.

Bronnen:
http://www.suikerinfo.nl/nieuwsbrief/sip3/...

volgens mij voegen ze niet echt iets toe. ECHTER het schijnt dat ze uitgebreid testen en dat de chips die niet het "dooreeteffect" hebben het nooit tot in de winkel redden. Op die manier wordt er voor gezorgd dat vrijwel alle mensen dit met vrijwel alle chips hebben. Fijn he.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100