Waarom worden pinda's noten genoemd?

Waarom worden pinda's vaak aangeduid als "noten" in bijv. apenootjes, borrelnootjes terwijl het peulvruchten zijn? En waarom zijn pinda's eigenlijk geen noten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is allemaal een beetje wazig, Net zoals(zie mijn vraag over groeten en fruit). Pinda's worden gezien als noten en het is zo normaal geworden omdat het er ook wel op lijkt. Er zijn allemaal regels voor wat groenten/vruchten of noten zijn, maar deze zijn in de loop de tijd allemaal een beetje vervaagt.

Het is met noten hetzelfde als met groente en fruit. Er is een verschil tussen de strikt biologische term en de culinaire term. Strikt genomen is een noot een vrucht waarvan de buitenwand zeer hard is geworden. Daarmee is een pinda (zaad uit een peul) of een amandel (zaad uit een vrucht) geen noot. Zelfs een walnoot doet niet mee in dit rijtje. Culinair gezien echter noemt met harde nootachtige voedingswaar al gauw een noot. (pijnboompitten dan weer niet) Zelfde geldt voor groente en fruit. Fruit is een culinaire term terwijl een vrucht een iets andere definitie heeft.

Bovengenoemde antwoorden plus: De oorspronkelijke naam van pinda's is aardnoten; Het verschijnsel pars pro toto (een deel noemen om het geheel aan te duiden) en dan houd je noten over.

Een pinda is gewoon een noot: In het Engels zeggen ze peanut, bijvoorbeeld. Voor mij is het een noot.

apenootjes, omdat ze aan de aapjes in de zoo worden gegeven...

Pinda's zijn geen noten, omdat het - zoals je zelf al zegt - peulvruchten zijn. Daar zijn bepaalde criteria voor. De pinda is een tweezaadlobbige vlinderbloemige, de vrucht groeit in een peul (met meestal 2 vruchten). Dat maakt dat het ingedeeld wordt bij de peulvruchten. En waarom men ze noten noemt, mja, dat is domweg zo gegroeid. Terwijl 'borrelbonen' toch ook best goed bekt ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100