Is honing van andere bloemen ook anders van samenstelling?

In de biologische handel vindt men wel 10 of meer soorten honing... veldbloemen, linde, zonnebloemen, lavendel etc... De smaak verschilt enorm, maar is dat ook zo met het - weliswaar beperkte - volume aan mineralen en vitaminen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Donkere honing heeft bijvoorbeeld meer antioxidanten, mineralen en vitamines dan bleke honing. Manuka-honing staat erom bekend dat het vier keer zoveel mineralen bevat als andere bloemenhoning. Uit onderzoek bleek dat het gehalte aan mineralen in honing significant werd beïnvloed door de botanische oorsprong. Deze varieerde van 0,04 tot 0,2% in bloemenhoning, terwijl dat in honingdauwhoning varieerde tussen 0,40 en 0,63%. Zowel de hoeveelheid als de verscheidenheid aan mineralen die in honing aanwezig zijn, zijn afhankelijk van het gehalte aan voedingsstoffen in de planten, hun beschikbaarheid in de bodem en bodem- en milieuverontreinigingen. Als gevolg daarvan heeft een teveel of tekort aan bepaalde chemische verbindingen in de bodem of het water invloed op de chemische samenstelling van planten en vervolgens op die van nectar. De hoeveelheid vitamines ligt overigens te laag om een bijdrage aan je dagelijkse inname te leveren.Daar komt nog bij dat de honing in de supermarkt vaak sterk verhit, gefilterd en anderszins bewerkt is. Daardoor zijn er veel vitamines en mineralen verder verloren geraakt.

Bronnen:
https://drogespieren.nl/gezondheid/is-honi...
https://link.springer.com/article/10.1007/...
https://ashevillebeecharmer.com/honey-educ...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100