Waarom heeft prei een standaard lengte?

Als ik naar de winkel ga zie ik veelal preien met een relatief korte lengte. Is het niet veel efficienter de prei langer te laten groeien, zo heb je toch veel meer rendement uit één prei?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat de consument dit wil. Het blad van de prei wordt steeds taaier en harder, hoe hoger je komt bij een stang prei. Het bovendeel is niet lekker eetbaar, dus dit snijd je er sowieso af. Zonde om er dan voor te betalen toch? Er zijn ook verschillende soorten prei...zo heb je de voorjaars-, zomer-,herfst- en winterprei. De voorjaars-/zomerprei is in vergelijking met de andere soorten relatief kort op het land geweest en is lang en dun, heeft ook een geelgroen malser blad. Deze is verkrijgbaar van juni tot september. Hieraan zit dus ook een langer stuk blad als je ze in de winkel ziet liggen. De herftsprei heeft een stevige rechte stengel, een middelmatige lengte en het blad is grijsgroen. Hij is verkrijgbaar tussen oktober tot december en het blad gedeelte is al iets harder. De winterprei heeft een dikke rechte stengel en donker grijsgroen blad. Hij is verkrijgbaar van december tot april. Hij wordt ook het kortst afgesneden omdat het afgesneden deel van het blad erg hard en taai is geworden.

De kwaliteit zou kunnen afnemen naarmate de prei groter wordt. Waarschijnlijk is de lenge in de supermarkt de optimumlengte.

Als je de prei wat langer laat groeien komt er een bloemstengel in. Daar zit niemand op te wachten.

Als ze hem langer maken pasen ze niet meer zo mooi in een een krat. dat zou logistiek erg onhandig zijn en meer kosten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100