Wat is effectief tegen slechte spijsvertering?

Hoi.

Ik heb de laatste tijd last van een darmenbuikje. En nee, ik ben niet zwanger.
Ik heb al het eea. opgezocht. Mijn plan van aanpak nu is dat ik aan de kinderarts ga vragen of er een medische oorzaak achter kan zitten (ik heb foto's voor haar), daarnaast ga ik weer beginnen met zwemmen (naast elke dag fietsen en/of wandelen) aangezien het ook het niet hebben van buikspieren kan zijn. Ook kwam ik te weten dat een slechte spijsvertering een oorzaak kan zijn.

Hoe kan ik nou efficiënt mijn spijsvertering verbeteren, mocht ik erachter komen dat mijn spijsvertering inderdaad aan de slechte kant is? Graag met wetenschappelijke onderbouwing. Op internet staan er vooral zeer betrouwbare "top 10" lijstjes.

Gr,

Weet jij het antwoord?

/2500

Uit je verhaal en uit de reacties maak ik op dat je niet zeker weet of je wel een slechte spijsvertering hebt. Dit kan je 'testen' aan de hand van je ontlasting. Een normale ontlasting heeft niet (per se) te maken met hoe vaak je ontlasting hebt (dat verschilt per persoon. De een gaat 3x per dag de een keer per 3 dagen), maar vooral met hoe je ontlasting eruit ziet en eruit komt. Gezonde ontlasting wijst op een gezonde darmflora. Gezonde ontlasting is soepel. Droge ontlasting en hard persen wijst op verstopping. Als je ontlasting dun of waterig is heb je (of ga je richting) diarree. Verstopping of een dunne ontlasting wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd voedingspatroon of een ongezonde leefstijl. Verstopping of diarree kan ook een verschijnsel zijn van een andere aandoening of ziekte. Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor een goede spijsvertering. Je moet vooral vezelrijk en gevarieerd eten. De meeste Nederlanders (90%) eten veel te weinig vezels, blijkt uit een onderzoek van de Gezondheidsraad in 2006. Omdat vezels belangrijk zijn voor je spijsvertering is het belangrijk om er voldoende binnen te krijgen. Vezels zitten onder andere in volkoren brood, aardappels, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente en fruit. Of je genoeg vezels eet kan je bijvoorbeeld testen via de eerste link in de bronvermelding.

Bronnen:
http://www.spijsvertering.info/spijsverter...
http://www.vezeltest.info/
https://www.thuisarts.nl/verstopping/ik-wi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100