Bevatten gekookte of gebakken eieren oxycholesterol?
Hallo, een vraag aan deskundigen hier op de site :)
Ik eet regelmatig eieren en ik weet dat eieren behoorlijk veel cholesterol bevatten, op zich is dit niet zo erg maar ik lees dat cholesterol die verhit wordt, wordt omgezet naar de giftige vorm oxycholesterol (of begrijp ik het verkeerd?)
Hoe zit dat met gekookte of gebakken eieren? Bevatten deze dan ook oxycholesterol?
Extra tips en adviezen zijn uiteraard welkom...
Met bakken oppassen, ook dan vooral niet te lang. Het beste is rauw, zacht koken is ook goed.
Normaal/hard koken/kort bakken is al iets minder maar nog niet echt slecht.
Zeer hard gekookt of lang gebakken kan je beter niet doen. En dit is niet alleen omdat goed naar slecht cholesterol wordt omgezet, de verteerbaarheid in het algemeen wordt moeilijker.
ligt er natuurlijk aan of je onder de YOPI valt (Young, Old, Pregnant en ill)
http://www.kipster.nl/#!Oudste-vrouw-van-Europa-115-eet-drie-rauwe-eieren-op-een-dag/c10sr/70D8DEC0-C5EA-45B2-A45B-D41576D2FDD7
En hier word al gezegd: er is niet een bepaald iets wat een lang leven geeft, praat met 100 100-jarigen en je krijgt 100 verschillende verhalen
http://www.nytimes.com/2015/02/15/world/raw-eggs-and-no-husband-since-38-keep-her-young-at-115.html?_r=1
Voor deze generatie was rauwe eieren eten niet zo gek als tegenwoordig. Vooral voor mensen die wat dichter bij de natuur stonden, zoals boeren deden dat vaker. Hoog cholesterol komt trouwens door suiker.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.