waardoor heeft een sukadelap veel minder energie dan een hamburger?

De sukadelap is voor 100% rundvlees en de hamburger voor 98%, maar een sukadestuk van 100 gram levert ongeveer 500 kj en een hamburger ongeveer 1000 kj. Dat grote verschil kan toch niet in die twee % verschil zitten?! Maar waaraan dan wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Per 100 gram: Van een hamburger: 272 kcal (1138 kJ): 55 gram water, 21 gram eiwit, 2,5 koolhydraat en 20 gram vet. (die laatste anderhalve gram van mineralen e.d. negeren we even). Van een sucadelap: 130 kcal (544 kJ) : 73 gram water, 20,9 gram eiwit, 0 gram koolhydraat en 5,1 gram vet. Ze hebben dus ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwit. Maar niet dezelfde hoeveelheid vet. Het scheelt zo'n 15 gram vet en dat is goed voor 135 kcal (564 kJ). En de hamburger heeft nog 2,5 gram koolhydraat extra, goed voor 10 kcal (42 kJ). Ter controle: 544 (sucadelap) + 564 (vet) + 42 (koolhydraat) = 1150 (hamburger is 1138 klein verschil komt door afronden). De sucadelap heeft dus in plaats van 15 gram vet en 2,5 gram koolhydraat ongeveer 18 gram water.

Bronnen:
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedings...
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedings...

Dat komt door de hoeveelheid vet die erin zit. Een sukadelap is mager, en een hamburger vet vlees. Vet geeft meer kilojoules dan eiwitten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100